To je to što me zanima!

Bivšoj načelnici HDZ-a ne mogu uzeti stan i subvencije, a živi u obiteljskoj vili s bazenom

Otkako smo u veljači napisali prvi tekst, redovno pitamo APN i Ministarstvo graditeljstva što su poduzeli. A proći će i godina da se neće dogoditi ništa
Vidi originalni članak

Potpuno su neprihvatljive bilo kakve nepravilnosti u subvencioniranju. Prijavili smo sve DORH-u, pokrenuli reviziju i šaljemo kontrolu. Poručio je to u veljači sad već bivši ministar graditeljstva Predrag Štromar (HNS). 

Nećemo dozvoliti da jedan ovakav slučaj zlouporabe baca lošu percepciju na program koji je pomogao tisućama ljudi, poručio je u listopadu Darko Horvat (HDZ), novi ministar graditeljstva i državne imovine. 

Zbog kršenja zakona, poslali smo banci zahtjev za naplatu kredita u cijelosti, a ako sama ne vrati novac, ide prisilna naplata, poručio je državne Agencije APN Dragan Hristov u travnju. 

'SIGURNO SE LOŠE OSJEĆA' Mještani Lovreća iznenađeni su načelnicom: 'Oni lažu i mažu!'

Ove tri izjave smo izdvojili kao primjer velikih obećanja u aferi Anite Nosić koju su otkrila 24sata. Ali do danas se nije dogodilo ništa. Štoviše, 11 mjeseci otkako smo objavili prvi članak, sada nam se pravdaju da u biti nema pravne osnove za raskid ugovora i povrat uplaćenih subvencija!

Otkako smo u veljači napisali prvi tekst, redovno pitamo APN i Ministarstvo graditeljstva što su poduzeli. A proći će i godina da se neće dogoditi ništa. 

Anita Nosić (30) je bila HDZ-ova načelnica male općine Lovreć u Imotskoj krajini. 2017. godine je iskoristila pravo na subvencionirani kredit za kupnju stana. Država plaća tijekom četiri godine pola rate kredita mladim obiteljima kako bi potakle demografske trendove i osigurali im krov nad glavom. Nosić je kupila stan u Zagrebu od 57,4 četvorna metra u naselju Špansko. Za to je dobila povoljni kredit od 3,7 posto od HPB-a, a država joj plaća 1768 kuna rate kredita. 

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI Nosić još nije vratila stan državi

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

No, Nosić uopće ne živi u tom stanu u Zagrebu, nego u obiteljskoj vili s bazenom u Lovreću. Kako nam je sama odgovorila, stan je uzela kako bi ga koristila kada dolazi na poslovni put u Zagreb. Otkrili smo i da se u njemu fiktivno prijavila na šest mjeseci, a zbog toga je izgubila i mjesto načelnice. Jer mandat prestaje promjenom prebivališta. U vezi toga sudski proces još traje jer je sud naložio vraćanje na funkciju. Ministarstvo uprave i pravosuđa na to ne pristaje. 

No, vratimo se na stan. Zakon je propisao da onaj tko dobije subvencije, mora imati prijavljeno prebivalište u nekretnini za koju je dobio subvencije. Jer time jamči da u njoj živi. Ako to ne učini, kredit mu se odmah naplaćuje u cijelosti, subvencije se moraju vratiti. 

- APN je poslao zahtjev banci da to učini, ali banka kaže da nemaju valjanu pravnu osnovu. Jer Nosić se prijavila barem neko vrijeme u stanu, a zakon ništa nije rekao o odjavi. Pa ga nisu naplatili  - obrazlaže  nam sugovornik iz  Ministarstva. 

Kaže da je zbog toga zakon izmijenjen i u njemu jasno stoji da onaj tko koristi subvencije mora biti stalno prijavljen u nekretninu za koju je odobrena, pa i dvije godine nakon isteka subvencije. Ali to je učinjeno tek sad. Na Nosić se to ne primjenjuje.

- Možemo samo jamčiti da ćemo poduzeti dodatne pravne radnje da joj se ne isplati subvencija za 2021. godinu, ali razmatramo i još dodatne opcije - kaže nam pak sugovornik iz Ministarstva. 

LIJEPA NAŠA APSURDNA Muljanje bez kazne: Ne samo da će Nosić vratiti fotelju, nego nije izgubila ni stan u Zagrebu...

Koje? Još ne želi otkriti. Subvencije se za tekuću godinu isplaćuju banci u cijelosti na početku godine. U slučaju Nosić, to je nešto više od 21.000 kuna. Ali to je zadnja godina za koju i ima pravo na subvenciju. Što je 21.000 kuna naspram toga da joj ostaje stan uz tada povoljnu kamatu? Treba naglasiti da nisu provedene niti najavljene kontrole i utvrđeno ima li još slučajeva poput Nosićkinog. Nosić je bila jedna od žena za čije presretanje komunikacije je DORH teretio Milijana Brkića. Ali su odustali.

Idi na 24sata

Komentari 345

  • vianne viktory 30.12.2020.

    Jadna. Evo ja bih joj sirotoj predložila da pola tih nekretnina ustupi ljudima unesrećenima u jučerašnjem potresu., neka si samo ostavi bazen da ima gdje da se relaksira od teškog rada. Umnog naravno....  

  • bočicaotrova 30.12.2020.

    Nitko nije ni sumnjao da će LOPOVI HADEZOVCI oduzeti nezakonito stečeno. Pa svi oni imaju isto tako stečenu imovinu.

  • Stef z bregov 30.12.2020.

    ma treba se skupit 10 dosta ludih i takvoj uletit i sve porazbijat i nju i kucu i sve

Komentiraj...
Vidi sve komentare