Obavijesti

News

Komentari 345

Bivšoj načelnici HDZ-a ne mogu uzeti stan i subvencije, a živi u obiteljskoj vili s bazenom

Bivšoj načelnici HDZ-a ne mogu uzeti stan i subvencije, a živi u obiteljskoj vili s bazenom

Otkako smo u veljači napisali prvi tekst, redovno pitamo APN i Ministarstvo graditeljstva što su poduzeli. A proći će i godina da se neće dogoditi ništa

VIDEO

Potpuno su neprihvatljive bilo kakve nepravilnosti u subvencioniranju. Prijavili smo sve DORH-u, pokrenuli reviziju i šaljemo kontrolu. Poručio je to u veljači sad već bivši ministar graditeljstva Predrag Štromar (HNS). 

Nećemo dozvoliti da jedan ovakav slučaj zlouporabe baca lošu percepciju na program koji je pomogao tisućama ljudi, poručio je u listopadu Darko Horvat (HDZ), novi ministar graditeljstva i državne imovine. 

Zbog kršenja zakona, poslali smo banci zahtjev za naplatu kredita u cijelosti, a ako sama ne vrati novac, ide prisilna naplata, poručio je državne Agencije APN Dragan Hristov u travnju. 

Mještani Lovreća iznenađeni su načelnicom: 'Oni lažu i mažu!'
Mještani Lovreća iznenađeni su načelnicom: 'Oni lažu i mažu!'

Ove tri izjave smo izdvojili kao primjer velikih obećanja u aferi Anite Nosić koju su otkrila 24sata. Ali do danas se nije dogodilo ništa. Štoviše, 11 mjeseci otkako smo objavili prvi članak, sada nam se pravdaju da u biti nema pravne osnove za raskid ugovora i povrat uplaćenih subvencija!

Otkako smo u veljači napisali prvi tekst, redovno pitamo APN i Ministarstvo graditeljstva što su poduzeli. A proći će i godina da se neće dogoditi ništa. 

Anita Nosić (30) je bila HDZ-ova načelnica male općine Lovreć u Imotskoj krajini. 2017. godine je iskoristila pravo na subvencionirani kredit za kupnju stana. Država plaća tijekom četiri godine pola rate kredita mladim obiteljima kako bi potakle demografske trendove i osigurali im krov nad glavom. Nosić je kupila stan u Zagrebu od 57,4 četvorna metra u naselju Špansko. Za to je dobila povoljni kredit od 3,7 posto od HPB-a, a država joj plaća 1768 kuna rate kredita. 

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI Nosić još nije vratila stan državi

Pokretanje videa...

Videovijesti 27 12 01:01

No, Nosić uopće ne živi u tom stanu u Zagrebu, nego u obiteljskoj vili s bazenom u Lovreću. Kako nam je sama odgovorila, stan je uzela kako bi ga koristila kada dolazi na poslovni put u Zagreb. Otkrili smo i da se u njemu fiktivno prijavila na šest mjeseci, a zbog toga je izgubila i mjesto načelnice. Jer mandat prestaje promjenom prebivališta. U vezi toga sudski proces još traje jer je sud naložio vraćanje na funkciju. Ministarstvo uprave i pravosuđa na to ne pristaje. 

No, vratimo se na stan. Zakon je propisao da onaj tko dobije subvencije, mora imati prijavljeno prebivalište u nekretnini za koju je dobio subvencije. Jer time jamči da u njoj živi. Ako to ne učini, kredit mu se odmah naplaćuje u cijelosti, subvencije se moraju vratiti. 

- APN je poslao zahtjev banci da to učini, ali banka kaže da nemaju valjanu pravnu osnovu. Jer Nosić se prijavila barem neko vrijeme u stanu, a zakon ništa nije rekao o odjavi. Pa ga nisu naplatili  - obrazlaže  nam sugovornik iz  Ministarstva. 

Kaže da je zbog toga zakon izmijenjen i u njemu jasno stoji da onaj tko koristi subvencije mora biti stalno prijavljen u nekretninu za koju je odobrena, pa i dvije godine nakon isteka subvencije. Ali to je učinjeno tek sad. Na Nosić se to ne primjenjuje.

- Možemo samo jamčiti da ćemo poduzeti dodatne pravne radnje da joj se ne isplati subvencija za 2021. godinu, ali razmatramo i još dodatne opcije - kaže nam pak sugovornik iz Ministarstva. 

Muljanje bez kazne: Ne samo da će Nosić vratiti fotelju, nego nije izgubila ni stan u Zagrebu...
Muljanje bez kazne: Ne samo da će Nosić vratiti fotelju, nego nije izgubila ni stan u Zagrebu...

Koje? Još ne želi otkriti. Subvencije se za tekuću godinu isplaćuju banci u cijelosti na početku godine. U slučaju Nosić, to je nešto više od 21.000 kuna. Ali to je zadnja godina za koju i ima pravo na subvenciju. Što je 21.000 kuna naspram toga da joj ostaje stan uz tada povoljnu kamatu? Treba naglasiti da nisu provedene niti najavljene kontrole i utvrđeno ima li još slučajeva poput Nosićkinog. Nosić je bila jedna od žena za čije presretanje komunikacije je DORH teretio Milijana Brkića. Ali su odustali.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 345
VIDEO

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'
IZBORI 2024.

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.
Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.