To je to što me zanima!

Bjeloglavi sup je silno mršav, ali nema ozljeda: "Najvažnije je sad da se dobro najede mesa..."

Pticu smo pregledali, ima samo 4,8 kilograma, što je premalo, bjeloglavi supovi imaju između osam i devet kilograma, vidi se i po mišićnom tonusu da je iscrpljen, izgladnio, a nije ni označen- otkrio nam je Damir Skok.
Vidi originalni članak

Imamo puno iskustva s bjeloglavim supovima, oni vrlo teško uzlete s ravnih površina, a ova ptica nas je najprije iznenadila kad se lakoćom vinula u zrak jučer predvečer. Otišao je potom na polje, pa i drugi put uzletio kad smo mu prišli. To je za nas bio dobar znak, dokaz da ptica nije teže ozlijeđena, ali ipak iscrpljena. Na kraju mu se danas kolega Darko Ozmec, voditelj naše terenske službe za hvatanje životinja, uspio približiti, došuljao mu se puzeći, primio ga bez većih problema!

POGLEDAJTE VIDEO:

Ovim nam je riječima dr. vet. Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Zagreb, opisao hvatanje bjeloglavog supa. Životinju je uočio u nedjelju predvečer čitatelj 24sata kraj zagrebačke obiliaznice, o tome obavijestio našu redakciju, a mi smo nazvali stručnjake Zoološkog vrta grada Zagreba koji su odmah izašli na teren. Njihovi napori urodili su plodom dan kasnije i ptica je sada na sigurnom, u oporavilištu:

- Pticu smo pregledali, ima samo 4,8 kilograma, što je premalo, bjeloglavi supovi imaju između osam i devet kilograma, vidi se i po mišićnom tonusu da je iscrpljen, izgladnio. Zanimljivo je da nije ni označen, tako da ne možemo reći odakle je ptica došla. Bjeloglavi supovi nemaju izražena spolna obilježja, još ne znamo je li riječ o ženki i mužjaku, to ćemo utvrditi tek analizom DNA- otkrio nam je Damir Skok.

- Sada je najvažnije da se ptica dobro najede, spremit ćemo joj puno mesa- poručio je na kraju. 

ČUDESNA SNIMKA! Nevjerojatno: Veličanstveni bjeloglavi sup doletio u Zagreb i odmarao se kraj obilaznice...

Kod spašavanja bjeloglavog supa asistirala je i ekipa zagrebačke policije, koja je i snimila fascinantan video spašavanja, a fotografije su snimili djelatnici ZOO Zagreb:

POGLEDAJ VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Jedan je bjeloglavi sup isrpljen sletio u Zagrebu u listopadu 1996. godine. Tada je viđen na krovu kuće u Fruškogorskoj ulici na Trešnjevci, no pobjegao je kada su ga stručnjaci iz Zavoda za ornitologiju poukušali uhvatiti, a potragu spašavanja intenzivno su tada pratili novinari Večernjeg lista:

 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • 69bobo 30.10.2023.

    Dragi moj supu bolje odleti do Irske pa ćeš se najesti.

  • TaličniTom 30.10.2023.

    Ne treba tu pticu zbrinjavati. Ona će sama naći hranu. Ne petljajte se u zakone prirode!

  • Šojka ptica 30.10.2023.

    Veličanstvena životinja!

Komentiraj...
Vidi sve komentare