To je to što me zanima!

Borci iz Azovstala prevezeni su u bivšu kaznenu koloniju kod Donjecka. Kremlj o svemu šuti

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Navodno ruski istražni odbor planira ispitati vojnike, od kojih su mnogi pripadnici Azova, u sklopu istrage o onome što Moskva naziva "zločinima ukrajinskog režima"
Vidi originalni članak

Sedam autobusa s ukrajinskim borcima koji su se tjednima borili protiv ruskih snaga u čeličani Azovstal stiglo je danas u bivšu kaznenu koloniju u gradu Olenivki u blizini Donjecka, rekao je svjedok za Reuters.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Vojnici koji su bili u pratnji proruskih snaga nisu djelovali kao ranjenici - rekao je svjedok. 

Samo jučer je više od 260 vojnika napustilo Azovstal. Ukrajinska vlada je priopćila da se radi na sljedećoj fazi evakuacije preostalih ljudi s područja Azovstala.

Navodno ruski istražni odbor planira ispitati vojnike, od kojih su mnogi pripadnici Azova, u sklopu istrage o onome što Moskva naziva "zločinima ukrajinskog režima", navodi ruska novinska agencija TASS.

RUSI OSVOJILI MARIUPOLJ Ukrajinci iz Mariupolja koji su našli utočište u Hrvatskoj: 'Ne znam ništa o ocu, očajni smo'

Rusija je zatražila od svog Vrhovnog suda da ukrajinsku pukovniju Azov proglasi terorističkom organizacijom.

- Sudski postupak proglašenja ukrajinske paravojne nacionalističke udruge Azov terorističkom organizacijom i zabrane djelovanja Azova na teritoriju Ruske Federacije zakazan je za suđenje 26. svibnja - objavilo je rusko Ministarstvo pravosuđa, prenosi ruska novinska agencija Interfax.

Ova vijest je objavljena nakon što su sinoć ukrajinski borci, od kojih su mnogi pripadnici Azova, evakuirani iz čeličane Azovstal.

Kako će tretirati branitelje čeličane?

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je odbio komentirati hoće li se branitelje čeličane, koji su sada u ruskom pritvoru, tretirati kao ratne zarobljenike ili kao ratne zločince.

UKRAJINSKA HEROINA VIDEO 'Ulazila sam u minska polja da spasim konje. Mršavi i iscrpljenji lutali su Černjihivom'

Pukovnija Azov formirana je 2014. kako bi se borila protiv ruskih snaga i proruskih pobunjenika u istočnoj regiji Donbasu, nakon što je Moskva anektirala ukrajinski poluotok Krim.

Dio boraca Azova je bio povezani s nacionalističkim i ekstremno desničarskim skupinama. Pukovnija je kasnije uključena u Ukrajinsku nacionalnu gardu.

Idi na 24sata

Komentari 96

  • BROKRO 18.05.2022.

    vidijet ce nakon par godina zasto su se borili , svi oni i Rusi i Ukrainci kad im dode vlast i krene im skidati gace kao nasi nama bolje da su se udruzili i ocistili obe zemlje od koruptnih politicara danas bi sijedili na terasama i ispijali kavice zajedno

  • Miro50_1 18.05.2022.

    Nije "dio" boraca već je CIJELI Azov nastao na temeljima nacističke ukrajinske vojske koja se borila na strani Hitlera i pobila stotine tisuća ljudi, Rusa, Židova, Poljaka i drugih. Sam simbol im je preslik nacističkog SS a svi "borci" slikali su se sa svastikama, neki i pod Hitlerovim slikama. Čak su i žene i djecu učili da uzvikuju nacističke parole i da poziraju s uzdignutom desnicom.

  • mala vatra 17.05.2022.

    Vukovar 91,ponovno...

Komentiraj...
Vidi sve komentare