To je to što me zanima!

Britanci pišu da su elitni iranski vojnici tajno ušli na prvu crtu sukoba, Ukrajinci: 'Lovimo ih'

Već neko vrijeme smo zabrinuti da stručnjaci IRGC-a pomažu Rusiji u njihovim strašnim napadima na civile i oni su na meti, tvrdi izvor
Vidi originalni članak

Elitne iranske trupe potajno su ušle na crtu fronte u Ukrajini kako bi pomogle Rusiji u napadu, otkriva The Daily Mirror.

Do 50 stručnjaka Korpusa čuvara islamske revolucije raspoređeno je da obučavaju moskovske snage kako upravljati "kamikaza dronovima".

Poslani su na južni i istočni front sa stotinama bespilotnih letjelica Shahed-136 koje su udarale po ukrajinskim gradovima.

POVEĆALI IZVOZ Rusija ove godine očekuje čak osam posto veći izvoz nafte

Sumnja se da su u nekim napadima kontrolirali putanju leta i ciljanje timova bespilotnih letjelica Shahed-136. Ova vijest dolazi usred sve veće zabrinutosti u Kremlju da Putinu ponestaje projektila.

Ukrajinski topnički i bespilotni timovi nedavno su uništili jednu bazu Shahed-136 u južnoj Ukrajini, prema izvorima iz Kijeva.

Putinovi viši zapovjednici prijavili su trupe IRGC-a unatoč opetovanom poricanju iranskog režima da su umiješani.

'Stručnjaci IRGC-a pomažu Rusiji u njihovim strašnim napadima'

Stacionirani su u Dzankoiju na Krimu i Hersonu na jugu, gdje je jedan tim IRGC-a već uništen.

Jedan ukrajinski vojni izvor rekao je za Daily Mirror: “Barem jedan od iranskih timova za obuku nedavno je pogođen i oni se aktivno love".

- Već neko vrijeme smo zabrinuti da stručnjaci IRGC-a pomažu Rusiji u njihovim strašnim napadima na civile i oni su naravno na meti - govori izvor.

Desetke su oborile ukrajinske jedinice protuzračne obrane, ali postoji utrka s vremenom kako bi kijevske trupe dobile najsuvremeniju britansku i američku obranu.

Noćas su se timovi ukrajinske protuzračne obrane ponovno borili za obaranje projektila i sumnjivih dronova ispaljenih u Hersonu.

Rusija ne uspijeva obuzdati zapanjujuću ukrajinsku protuofenzivu na istoku i jugu - povrativši 600 naselja u samo mjesec dana, od kojih 75 u Hersonu.

Djelomično uništenje Putinovog mosta u Kerčkom tjesnacu koji povezuje aneksirani Krim s Rusijom ozbiljno je narušilo opskrbne veze s ruskim snagama na jugu.

Slabi ruski utjecaj u Hersonu

Ruski utjecaj u Hersonu slabi iz dana u dan iako su članovi plaćeničke jedinice Wagner grupe koju podržava Moskva napredovali.

Britanski izvori otkrili su da su sela Optyine i Ivangrad zauzele ruske trupe i lokalna separatistička milicija.

- Bilo je malo ili uopće drugih naselja koje su zauzele regularne ruske snage ili separatističke snage od početka srpnja - rekao je jedan izvor.

Ruski nametnuti dužnosnici u Hersonu apelirali su na civile da napuste to područje dok ukrajinske trupe napreduju, u pokušaju diskreditacije ukrajinske protuofenzive.

'DODIK ĆE POBJEĆI U BEOGRAD' Nenad Čanak: Vučiću je ugrožen život, a Srbija na Balkanu može napraviti velike nevolje

Grad Herson jedino je veće urbano mjesto koje je Rusija kontinuirano okupirala od invazije u veljači i kontrolira kopneni put do Krima, koji je zauzet 2014.

Od početka listopada ukrajinske snage probile su ruske prve linije duž cijele istočne i južne bojišnice.

Unatoč sve manjim zalihama projektila u Moskvi i opetovanom ukrajinskom uništavanju skladišta streljiva, Rusija je ovaj tjedan pokrenula najveće zračne napade od početka rata.

Više od 100 krstarećih projektila ispaljeno je na Ukrajinu, ubivši desetke i ranivši mnogo više, što je natjeralo Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD da pošalju više sustava protuzračne obrane.

Lukašenko: Uveden je režim povećane terorističke opasnosti

Na sjevernoj granici Ukrajine bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u petak da svoju zemlju stavlja u stanje pripravnosti.

Učinio je to pod lažnom izlikom da bi Ukrajina ili NATO mogli biti prijetnja Bjelorusiji i kako bi opravdao povezivanje snaga Rusije i Bjelorusije u blizini granice.

BROJNE SU NA BOJIŠNICI Ukrajinska vojska ima oko 40 tisuća žena u svojim redovima

Rekao je: “U vezi s eskalacijom napetosti uveden je režim povećane terorističke opasnosti.

- Stoga smo započeli proceduru s grupom snaga Unije, čiju osnovu, kao što sam već rekao, čini bjeloruska vojska, koja će biti dopunjena jedinicama iz Ruske Federacije. Sve ide po planu - dodao je.

Bjelorusija politički i ekonomski ovisi o Rusiji, a Putinova podrška pomogla je Lukašenku da preživi masovne prodemokratske prosvjede 2020. Lukašenko je ugušio prosvjede, a sve vodeće oporbene osobe zatvorene su ili prisiljene pobjeći u inozemstvo.

Jeftin proizvod velikog dometa

Bespilotne letjelice-kamikaze Shahed-136 prvi su put uočene na ukrajinskom ratištu u rujnu. 12. rujna je jedan od njih oboren u regiji Harkov, a od tada se vode napadi ovim kamikaza-dronovima na cijelom frontu između Rusije i Ukrajine, navodi ukrajinski medij Mezha. Sudjelovali su u nedavnim napadima u Odesi, Dnjepru, Biloj Cerkvi i Zaporižju, između ostalih ukrajinskih gradova.

Shahed-136 je samoubilački ili kamikaza-dron za jednokratnu upotrebu koji je jeftin za proizvodnju i ima veliki domet. Naoružan je projektilom koji eksplodira kada dron pogodi metu. Nisu jako brzi (185 km/sat), ali mogu letjeti na vrlo maloj visini (60 metara), što otežava radarima da ih otkriju.

IZ MINUTE U MINUTU Ukrajinci guraju protuofenzivu na jugu. Lukašenko: Rat bi se mogao završiti u tjedan dana

Dron, kojeg proizvodi firma HESA teži oko 200 kilograma, dugačak je 3,5 metra i ima raspon krila od 2,5 metra. Nosivost (40-50 kilograma) i navigacijska optika nalaze se sprijeda, dok je straga motor kineske proizvodnje MD 550 koji pokreće dvokraki propeler.

Podsjetimo, Rusija je velik dio zadnjih napada izvela upravo s kamikaza dronovima. 

Infrastrukturni objekti oštećeni su kao rezultat ruskih napada kamikaza bespilotnim letjelicama na grad, izvijestio je 14. listopada vršitelj dužnosti gradonačelnika Zaporožja Anatolij Kurtev. Izbio je i požar, napisao je Kurtev. Za sada nema podataka o žrtvama.

Idi na 24sata

Komentari 37

  • 19.10.2022.

    A tek sada kad svi ti počnu sa korejskim i kineskim učenjem to im je jedini izlaz a bogami tamo i trebaju takve za čisčenje toaleta🤣

  • sinisabudimir 15.10.2022.

    Indija i kina mudro kudre !?

  • ALLinONE! 15.10.2022.

    1991. nisam znao pušku napuniti, a onda sam prinudno postao elitni borac

Komentiraj...
Vidi sve komentare