To je to što me zanima!

Britanci postaju Nijemci: Zbog Brexita žele njihovu putovnicu

Iz Saveznog ureda za statistiku u Wiesbadenu priopćili su da je 2017. godine čak 7500 britanskih državljana upisano u njemačku knjigu državljanstva
Vidi originalni članak

U razdoblju nakon referenduma o Brexitu, održanog u lipnju 2016., broj britanskih državljana koji su zatražili njemačku putovnicu naglo se povećao, objavio je u srijedu Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.

“2017. 7500 britanskih državljana upisano je u njemačku knjigu državljanstva, što je porast za 162 posto u usporedbi s 2016. kada smo također zabilježili porast posebice nakon lipnja“, stoji u priopćenju Saveznog ureda za statistiku.

A KAKO DALJE? Macron poručio: O sporazumu o Brexitu više nema pregovora
 
Najveći dio ovih zahtjeva otpada na državljane Velike Britanije koji već godinama žive u Njemačkoj.
 
Jedan dio međutim otpada i na britanske državljana židovskog porijekla čiji preci su nekada bili njemački državljani, koji su u jeku nacionalsocijalističkog režima bili prisiljeni napustiti Njemačku. Ovim građanima automatski pripada pravo na njemačko državljanstvo.

ANGELA MERKEL: 'Štetu od Brexita želimo svesti na najmanju moguću mjeru'

Ostali britanski državljani moraju ispuniti neke uvjete poput osmogodišnjeg boravka u Njemačkoj, poznavanja njemačkog jezika i dokaza da su se u stanju sami uzdržavati. Toliko dugo dok je Velika Britanija u Europskoj uniji Britanci se pri zahtjevu za njemačko državljanstvo ne moraju odreći svog britanskog državljanstva, što vrijedi za građane svih zemalja Europske unije.

Istodobno je i porastao broj njemačkih državljana s boravkom u Velikoj Britaniji koji su nakon referenduma o Brexitu preuzeli i državljanstvo Velike Britanije.

PET MOGUĆIH SCENARIJA Plan za Brexit je - propao: Evo što bi se sada moglo dogoditi...

Godine 2017. je 2636 njemačkih državljana dobilo britansku putovnicu, što je 165 posto više nego godinu dana prije.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • PRCO 17.01.2019.

    Sta pisete gluposti koji britanci zele u njemacku nemojte s.....ti!

  • jo2hn8ny 16.01.2019.

    Sada se mali Adolf veseli u grobu ma gdje god bio.

  • Mislilac 16.01.2019.

    Naravno da ako radiš u Njemačkoj moraš regulirati svoj ostanak ukoliko Britanija izađe a to će se izgleda desiti. 7.500 ljudi je ništa. Pa kod nas je otišla petina stanovnika cijele države pa nema panike.

Komentiraj...
Vidi sve komentare