To je to što me zanima!

Burno u Austriji: U jednom danu ostavku dale dvije ministrice

Elisabeth Köstinger, ministrica turizma i poljoprivrede, te Margarete Schramböck, ministrica ekonomije i digitalizacije, u ponedjeljak su dale ostavke na te pozicije
Vidi originalni članak

Dvije austrijske ministrice dale su u ponedjeljak ostavke. Nakon što je iznenada ostavku podnijela ministrica turizma i poljoprivrede Elisabeth Köstinger (ÖVP), uslijedila je i ostavka ministrice ekonomije Margarete Schramböck (ÖVP), i to putem društvene mreže. 

Köstinger je jutros u 11 sati izašla pred novinare i rekla kako odluka nije došla preko noći. Ona ju je donijela još prošle godine kada je Sebastian Kurz dao ostavku na mjestu kancelara i otišao u političku mirovinu. U to vrijeme, međutim, njezini zadaci još nisu bili dovršeni pa je odlučila nastaviti.

AUSTRIJA Bivši ministar zdravstva izdao bestseler o koronavirusu

Inače, Köstinger se smatrala se jednom od najbližih političkih osoba od povjerenja bivšeg kancelara Sebastiana Kurza. Bila je glavna tajnica ÖVP-a kada je Kurz prvi put izabran 2017., a odmah zatim krajem te iste godine i ministrica poljoprivrede u tadašnjoj  vladi.

Schramböck je preko Facebooka istaknula kako ju je Kurz pozvao da preuzme kormilo ministarstva ekonomije i digitalizacije te da nikada nije požalila zbog toga. Smatra kako je Austrija zahvaljujući njoj napredovala. Ipak, svi pokušaji digitalizacije u Austriji su pali u vodu jer se nije razmišljalo o zaštiti podataka. Nakon što bi podaci bili zlorabljeni, baze su se zatvarale. 

Prošle je godine predstavila i državni ekonomski program gdje se oslanjala isključivo na automobilsku i mesnu industriju. 

ANALIZA KONFLIKTNIH PITANJA Srbija i Kosovo za istim stolom na skupu u Austriji: Raspravljali kako zadržati mlade u regiji

- Nakon gotovo pet godina u austrijskoj politici, s današnjim danom dajem ostavku na mjesto ministrice - poručila je u obraćanju na Facebooku. 

Austrijski mediji izvještavaju kako je razlog ovih ostavki sukoba između stare i nove struje u ÖVP-u. Mnogi su istaknuli kako je Nehammer igrač stare, "crne" struje, dok je Kurz bio "tirkizan". Iz izvora bliskih stranki može se doznati kako su Kurza "rušili" njegovi kolege iz stranke, a sada se rješavaju ljudi iz njegove garniture. 

ZBOG BLEIBURGA Naše ministarstvo na razgovor pozvalo veleposlanika Austrije zbog micanja grba na Bleiburgu

U nedjelju će se u Grazu održati stranačka konferencija stranke gdje će zadnji govor održati Sebastian Kurz. Nakon toga će se obratiti i Nehammer. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Goranović 10.05.2022.

    Kod nas ostavku daju tek kad nekog ubiju i zavrse u zatvoru!

  • melin51 09.05.2022.

    Kod nas ministrice uglavnom daju ostavke radi pronevjere i korupcije.

Komentiraj...
Vidi sve komentare