To je to što me zanima!

Čak 35 posto osmogodišnjaka u Hrvatskoj je pretilo: 'Prevencija mora početi već u vrtićkoj dobi'

Stručnjaci su na skupu predstavili stanje u Hrvatskoj i ponudili rješenja kroz povećanje broja sati tjelesne aktivnosti u školama, izgradnju sportskih dvorana i osiguravanje stručnih kadrova
Vidi originalni članak

Oko 65 posto odraslih u Hrvatskoj nedovoljno je fizički aktivno, a čak 35 posto osmogodišnjaka prekomjerno je teško, upozoreno je u četvrtak na panelu o pretilosti djece i mladih s kojega je poručeno da prevencija neaktivnosti i pretilosti mora početi još u vrtićkoj i školskoj dobi.

Stručnjaci su na skupu predstavili stanje u Hrvatskoj i ponudili rješenja kroz povećanje broja sati tjelesne aktivnosti u školama, izgradnju sportskih dvorana i osiguravanje stručnih kadrova.

NAŠI LIJEČNICI UPOZORAVAJU Čak 65 posto Hrvata je pretilo: 'Nikako ne preskačite doručak i promijenite stil života'

Na panelu je istaknuto da se debljina nalazi u podlozi dijabetesa, metaboličkog sindroma, kardiovaskularnih, mentalnih i malignih bolesti. Riječ je bolestima koje jako utječu na kvalitetu i duljinu života, pa treba voditi računa o tjelesnoj aktivnosti već od vrtićke dobi.

Debljina je dijagnoza, tom problemu treba pristupiti ozbiljno i timski, poručila je Ivana Portolan Pajić iz Ministarstva zdravstva. Najavila je da će prijedlog Akcijskog plana za prevenciju debljine ubrzo biti upućen u e-savjetovanje, a u novoj strategiji borbe protiv kroničnih nezaraznih bolesti važan je segment posvećen tjelesnoj aktivnosti.

Psihologinja Renata Barić istaknula je veliku dobrobit aktivnosti za tjelesno i mentalno zdravlje, kao i ukupnu kvalitetu života

Slično je govorila zamjenica pravobraniteljice za djecu Marija Gabelica Šupljika, koja je upozorila na psihološki i sociološki problem pretilosti.

BUDITE IM UZOR! Detaljan vodič za roditelje: Evo kako da djeca ne budu pretila

"Djeca prekomjerne težine često imaju probleme s mentalnim zdravljem, u riziku su da postanu žrtve vršnjačkog nasilja, u riziku su od odbacivanja i socijalnog isključivanja. U prevenciju, osim institucija, treba uključiti obitelj, oglašavanja, vjerovanja i običaje vezane uz prehranu", poručila je zamjenica pravobraniteljice.

Nedovoljan broj školskih dvorana

Na skupu se postavilo i pitanje nedostatne infrastrukture za vježbanje te potreba utjecanja na jedinice lokalne samouprave da izgrade dvorane.

Voditeljica Nacionalnog programa "Živjeti zdravo" Sanja Musić Milanović (HZJZ) upozorila je da u mnogim sredinama nema školskih dvorana, a tamo gdje postoje djeca ih ne mogu koristiti izvan nastave.

SVJETSKI DAN DEBLJINE 'Hrvati su jedna od najdebljih europskih nacija': Porcije su postale puno veće nego 60-ih

Istaknula je potrebu multisektorskog pristupa i uključivanja Ministarstva financija u rješavanje problema nedostatnih uvjeta za tjelesnu aktivnost djece i mladih.

Vesna Vučemilović, predsjednica saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport, ustvrdila je da se u dvije godine epidemije 32.000 registriranih sportaša prestalo baviti sportom.

Smatra da tjelesni odgoj u nižim razredima trebaju voditi nastavnici tjelesnog odgoja, umjesto učitelja razredne nastave.

PROMIJENITE NAVIKE 'Djeca u Hrvatskoj su pretila jer se ne kreću, za vikend provode 90% vremena pred ekranima'

Martina Jeričević iz Ministarstva turizma i sporta podsjetila je da je u saborskoj proceduri novi zakon o sportu, koji će omogućiti da se s nacionalne razine financira lokalni sport i stručni rad s djecom do 18 godina.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • Zoran Karamarković 13.10.2022.

    Ja preskačem doručak obvezno. Prakticiram post 16/8 i to me sprječava da unosim kalorija više nego mi je to potrebno. No djeca bi trebala doručkovati obvezno. Ali najnajnajnajvažnije je ŠTO jedu, ne kad jedu. Danas mnoge moderne mame djeci daju gotove obroke, krickalice, slatkiše, kojekakve sokove umjesto zdravih obroka, jer im se ne da kuhati. A to je ono što deblja najviše, a najmanje hranjive koristi od njih ima.

  • crazy mind 13.10.2022.

    sa djecjom pretilosu manje ima veze hrana (naravno nije bez utjecaja) a daleko vise racunala, konzole, mobiteli. nekada smo dojurivsi iz skole bacali torbe i jurili van. na rucak su nas trebali lasom dovlaciti a uvecer na spavanje silom tjerati. danas djeca na putu u skolu bulje u mobitele, na povratku bulje u mobitele. za vrijeme jela nastoje (ako ih ne sprijecimo) buljiti u mobitele. nakon jela bulje u mobitele. tek na pritisk ih ostavljaju i teskom mukom izlaze. ako im pri tome ostavis mobitel i za vrijeme izlaska ce buljiti u mobitel. tehnologija je divna stvar dok si ti njoj gospodar ali kada ona preuzme vlast to je put u propast

  • potvrda za sve 13.10.2022.

    Samo nastavite i dalje reklamirati fast food, slatkiše, slatke gazirane napitke...

Komentiraj...
Vidi sve komentare