To je to što me zanima!

'Cijeli proces je neozbiljan, a stalno nam krše radna prava'

U subotu u 10 sati kreće prosvjed s Europskog trga u Zagrebu, na kojem će biti učitelji, stručne službe, roditelji i pomoćnici u nastavi, rekla je Iva Tadić...
Vidi originalni članak

Predsjednica Udruge pomoćnici u nastavi (Pun-Hr) Iva Tadić u Newsroomu je govorila o problemima pomoćnika u nastavi.

- Pomoćnika u nastavi nema ni u specijalnim školama ni u redovnom sustavu. Za priču dječaka iz Slavonskog Broda sada su svi čuli, ali nama u udrugu dolaze informacije da veći broj djece nema pomoćnika u nastavi - kaže Iva Tadić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Neozbiljan je cijeli proces. Pomoćnici se nisu pojavili jučer, oni su u sklopu EU projekata od 2017. godine. Bilo je pitanje vremena kada će to eksalirati. Ja sam već treću godinu istom učeniku pomoćnik u nastavi, on je iz autističnog spektra. Ima teških dana kada je pažnja i mene i učiteljice i cijelog razreda usmjerena na njega. Onaj tko misli da jedan pomoćnik može raditi s troje djece, od čega jedan ima autistični spektar, druga dva downov sindrom grdno se vara. Neka ministrica i njezini savjetnici dođu u razred i vide kako se radi - kaže Tadić za N1.

GRADONAČELNIK SL. BRODA: 'Priča nas je dirnula. Dječak će sutra dobiti osobnog asistenta'

Dodaje kako su ove godine neki pomoćnici koji su ostali uz istog učenika dobili odobrenu manju satnicu. Kada su u pitanju plaće pomoćnika, one su određene satnicom i brojem nastavnih sati.

- Imamo loša radna prava, krše se i nepovoljna su. Mnogi pomoćnici nisu u EU projetku, oni nemaju niakkvu zaštitu, što god se desi unutar škole - oni nemaju zaštitu. Oni koji rade na ugovor o djelu, kad dijete nije u školi, ne trebaju dolaziti na nastavu i za te dane nisu plaćeni. Radi se na uštedi, iako bi za učenike bilo bolje da pomoćnik dolazi i prati nastavu i dok učenik nije tu, kako bi mu pomogao - kaže da Tadić.

Tadić je najavila i prosvjed koji kreće s Europskog trga u Zagrebu u subotu u 10 sati.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 3

  • LtHubertGruber 11.09.2019.

    Državu (ovu vladi i svaku prije, a vjerojatno i poslje) nije briga ni za nas niti za našu djecu, bila ona djeca s posebnim potrebama ili ne. Ako se ne varam asistente je do prošle godine financirala EU. Čim je naša vrla država preuzela program u potpunosti, odmah su se donjeli novi pravilnici i krenulo se sa rezanjem i tako malih prihoda asistenata u nastavi, generalno s rezanjem broja asistenata itd. Balkanska posla, a ispaštaju kao i uvijek vrijedni i pošteni građani RH i nevina djeca.

  • kiki_4 11.09.2019.

    U cijeloj ovoj državi svaki proces je neozbiljan, ako se tiče nas takozvane "stoke sitnog zuba". No zato se vrlo ozbiljno pristupa zataškavanju kriminala, prometnih prekršaja, mitomanije, kršenja zakona i to od strane vladajućih. Naravno da nema novaca za primjerice asistente u nastavi, zato dijelimo milijune Hercegovini, crkvi i glasačkoj mašineriji HDZa

  • Car Mrgud Vazdacenzurirani 11.09.2019.

    Oćel tamo nazočit i onaj vladin servis, tzv."sindikati" te dijeliti kapice i pištaljke?... pa ako netko od prosvjednika slučajno postane malo grlatiji i žešći, prekinuti prosvjed kao i uvijek?

Komentiraj...
Vidi sve komentare