Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

'Cijeli proces je neozbiljan, a stalno nam krše radna prava'

U subotu u 10 sati kreće prosvjed s Europskog trga u Zagrebu, na kojem će biti učitelji, stručne službe, roditelji i pomoćnici u nastavi, rekla je Iva Tadić...

Foto: Screenshot N1
3 komentara

Predsjednica Udruge pomoćnici u nastavi (Pun-Hr) Iva Tadić u Newsroomu je govorila o problemima pomoćnika u nastavi.

- Pomoćnika u nastavi nema ni u specijalnim školama ni u redovnom sustavu. Za priču dječaka iz Slavonskog Broda sada su svi čuli, ali nama u udrugu dolaze informacije da veći broj djece nema pomoćnika u nastavi - kaže Iva Tadić.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Neozbiljan je cijeli proces. Pomoćnici se nisu pojavili jučer, oni su u sklopu EU projekata od 2017. godine. Bilo je pitanje vremena kada će to eksalirati. Ja sam već treću godinu istom učeniku pomoćnik u nastavi, on je iz autističnog spektra. Ima teških dana kada je pažnja i mene i učiteljice i cijelog razreda usmjerena na njega. Onaj tko misli da jedan pomoćnik može raditi s troje djece, od čega jedan ima autistični spektar, druga dva downov sindrom grdno se vara. Neka ministrica i njezini savjetnici dođu u razred i vide kako se radi - kaže Tadić za N1.

GRADONAČELNIK SL. BRODA: 'Priča nas je dirnula. Dječak će sutra dobiti osobnog asistenta'

Dodaje kako su ove godine neki pomoćnici koji su ostali uz istog učenika dobili odobrenu manju satnicu. Kada su u pitanju plaće pomoćnika, one su određene satnicom i brojem nastavnih sati.

- Imamo loša radna prava, krše se i nepovoljna su. Mnogi pomoćnici nisu u EU projetku, oni nemaju niakkvu zaštitu, što god se desi unutar škole - oni nemaju zaštitu. Oni koji rade na ugovor o djelu, kad dijete nije u školi, ne trebaju dolaziti na nastavu i za te dane nisu plaćeni. Radi se na uštedi, iako bi za učenike bilo bolje da pomoćnik dolazi i prati nastavu i dok učenik nije tu, kako bi mu pomogao - kaže da Tadić.

Tadić je najavila i prosvjed koji kreće s Europskog trga u Zagrebu u subotu u 10 sati.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message