To je to što me zanima!

Dačić: 'Umjesto Srbije, val će izbjeglica krenuti u Hrvatsku'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Srpski potpredsjednik vlade Ivica Dačić izjavio je kako Srbija neće graditi zid kao što je to učinila Mađarska. Tvrdi da će zbog zida izbjeglice ionako - put Hrvatske
Vidi originalni članak

Ivica Dačić se ne boji ni scenarija u kojem bi Hrvatska odlučila sagraditi zid na granici sa Srbijom.

- U tom slučaju migranti uopće ne bi dolazili u Srbiju, nego bi ju morali zaobići na putu za Europsku uniju, izjavio je srpski potpredsjednik vlade.

Njegovo je mišljenje da će dizanje zida u Mađarskoj prisiliti migrante da svoj put umjesto kroz Srbiju pronalaze kroz Hrvatsku.

Mađarska je pak najavila slanje još nekoliko tisuća policajaca na južnu granicu sa Srbijom , gdje je započela gradnja zida koji bi trebao spriječiti priljev izbjeglica u tu zemlju . To je nužno, rekao je predstojnik ureda mađarskog premijera Viktora Orbana , jer su se imigranti počeli ponašati sve agresivnije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Drastično povećanje broja izbjeglica u Europi, Hrvatska bilježi pad

I dok se Srbija, pa i cijela Europa suočavaju sa sve većim brojem ilegalnih migranata, Hrvatska zapravo bilježi pad nezakonitih ulazaka u zemlju . Samo u slučaju Srbije taj pad iznosi čak 77 posto.

REUTERS/PIXSELL

Prema najnovijim podacima UNHCR-a, u Europsku uniju je samo ove godine ušlo 264 tisuće izbjeglica . Najviše njih stiglo je u Grčku (158 tisuća) te u Italiju (104 tisuće). O kolikom se povećanju radi govori i podatak da je samo u srpnju u Grčku pristiglo 7 tisuća izbjeglica više no u cijeloj prošloj godini kada ih je stiglo 43 i pol tisuće.

Većina izbjeglica dolazi iz područja zahvaćenih ratom - Sirije, Afganistana i Iraka.

U Srbiji se dnevno prijavljuje tisuću izbjeglica

U Srbiji je trenutno evidentirano čak 83 tisuće tražitelja azila, no samo je njih 500 podnijelo zahtjev srpskim vlastima. Ipak, situacija se poboljšala otkad je otvoren prihvatni centar za evidenciju u Preševu gdje izbjeglice i migranti mogu dobiti pomoć, hranu, ali i upute za nastavak puta.

Cijelu situaciju pažljivo prati i Hrvatski crveni križ . Zbog mogućeg dolaska velikog broja izbjeglica oni pripremaju smještajne kapacitete i dovoljne količine osnovne humanitarne pomoći.

Idi na 24sata

Komentari 308

  • Shenanigans 21.08.2015.

    Juzba se prekrstio

  • TETEC FRANC 20.08.2015.

    one traktore koje ste pokrali za traktorijadu 95,dajte sad izbjeglicama pa da nam ih konačno vrate ak nije problem...

  • antijugoslavencina 20.08.2015.

    A iz Sanđaka kreće val muđahedina na letovanje u Smrdiju!

Komentiraj...
Vidi sve komentare