Obavijesti

News

Komentari 308

Dačić: 'Umjesto Srbije, val će izbjeglica krenuti u Hrvatsku'

Dačić: 'Umjesto Srbije, val će izbjeglica krenuti u Hrvatsku'
2

Srpski potpredsjednik vlade Ivica Dačić izjavio je kako Srbija neće graditi zid kao što je to učinila Mađarska. Tvrdi da će zbog zida izbjeglice ionako - put Hrvatske

VIDEO

Ivica Dačić se ne boji ni scenarija u kojem bi Hrvatska odlučila sagraditi zid na granici sa Srbijom.

- U tom slučaju migranti uopće ne bi dolazili u Srbiju, nego bi ju morali zaobići na putu za Europsku uniju, izjavio je srpski potpredsjednik vlade.

Njegovo je mišljenje da će dizanje zida u Mađarskoj prisiliti migrante da svoj put umjesto kroz Srbiju pronalaze kroz Hrvatsku.

Mađarska je pak najavila slanje još nekoliko tisuća policajaca na južnu granicu sa Srbijom , gdje je započela gradnja zida koji bi trebao spriječiti priljev izbjeglica u tu zemlju . To je nužno, rekao je predstojnik ureda mađarskog premijera Viktora Orbana , jer su se imigranti počeli ponašati sve agresivnije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata Video 00:27

Drastično povećanje broja izbjeglica u Europi, Hrvatska bilježi pad

I dok se Srbija, pa i cijela Europa suočavaju sa sve većim brojem ilegalnih migranata, Hrvatska zapravo bilježi pad nezakonitih ulazaka u zemlju . Samo u slučaju Srbije taj pad iznosi čak 77 posto.

REUTERS/PIXSELL

Prema najnovijim podacima UNHCR-a, u Europsku uniju je samo ove godine ušlo 264 tisuće izbjeglica . Najviše njih stiglo je u Grčku (158 tisuća) te u Italiju (104 tisuće). O kolikom se povećanju radi govori i podatak da je samo u srpnju u Grčku pristiglo 7 tisuća izbjeglica više no u cijeloj prošloj godini kada ih je stiglo 43 i pol tisuće.

Većina izbjeglica dolazi iz područja zahvaćenih ratom - Sirije, Afganistana i Iraka.

U Srbiji se dnevno prijavljuje tisuću izbjeglica

U Srbiji je trenutno evidentirano čak 83 tisuće tražitelja azila, no samo je njih 500 podnijelo zahtjev srpskim vlastima. Ipak, situacija se poboljšala otkad je otvoren prihvatni centar za evidenciju u Preševu gdje izbjeglice i migranti mogu dobiti pomoć, hranu, ali i upute za nastavak puta.

Cijelu situaciju pažljivo prati i Hrvatski crveni križ . Zbog mogućeg dolaska velikog broja izbjeglica oni pripremaju smještajne kapacitete i dovoljne količine osnovne humanitarne pomoći.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 308
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...