To je to što me zanima!

Damir je medicinski fenomen: Živi s gelerom u srcu i u kičmi

Damir Marošević (54) iz Pakraca ranjen je u Domovinskom ratu. Zbog gelera srce mu radi tek 60 posto. No, on se ne predaje. Postao je državni prvak u streličarstvu
Vidi originalni članak

Damir Marošević (54) iz Pakraca ranjen je u Domovinskom ratu. Podsjetnik na teške dane nosi i danas. Srce mu zbog toga radi samo 60 posto. 

- Samo sam čudom preživio. Imam geler kod srca i pored kralježnice. Liječnici su ih se bojali izvaditi da ne naprave još više štete. Šest mjeseci sam se oporavljao na rehabilitaciji - kaže. Zbog toga se ne smije previše umarati. 

Tomislav Nemet (62) također je stradao na bojišnici. Ostao je bez srednjeg prsta desne ruke. Ima problema i s nogom te crijevima jer je ranjen i u trbuh.

Da se nismo bacili na streličarstvo, što bismo radili? Pili u birtiji ili kartali; Tomislav objašnjava kako ih je sport preporodio

- U selu Šeovica 1991. granata je pala u mojoj blizini. Nisam stigao skočiti u jarak pa su me pogodili ostaci - kaže umirovljeni branitelj. 

Njihov prijatelj  Zoran u ratu je ozlijedio kralježnicu i morao je na operaciju. Zbog bolova, tvrdi, noćima nije mogao spavati te su mu često trnuli ruke, noge i leđa. Stalno je bio nervozan. Smiraj, snagu i volju za životom vratili su im luk i strijela. Od 2007. treniraju streličarstvo, a danas su prava reprezentacija. 

Sport me je spasio od depresije. O strahotama s bojišnice više ne razmišljam; Zoran se psihički oporavio otkad je u reprezentaciji

Pakračani su dosad pobjeđivali na državnim turnirima i prvenstvima, a nedavno su sudjelovali na EP-u na Sardiniji. Briljirali su

- Otkad sam počeo gađati lukom i strijelom bolovi su prestali. Sport me je spasio od depresije. Uspio sam zaboraviti strahote koje sam vidio i doživio - govori Zoran. 

U Italiji je izjednačio svoj rekord i osvojio 14. mjesto. Prije dvije godine na Svjetskom prvenstvu u Austriji osvojio je 30. mjesto pa je ovo zaista značajan pomak. Tomislav čak i puca iz ruke na kojoj je izgubio prst. Kaže: “Navikao sam!”. Streličarstvom će se, dodaje vlasnik dvoranskog hrvatskog rekorda s pogođenih 557 od 600 krugova, baviti dokle god mu to zdravlje bude dopuštalo.

Konkurencija na natjecanju je bila strašna, ali sam svojim plasmanom zadovoljan; Damir o uspjehu na natjecanju u Italiji

Damir, unatoč tegobama sa srcem, u klubu Kuna, koji su s vojnim invalidima osnovali 2007., trenira 11 djece. Ovogodišnji je državni prvak u dvije streličarske discipline - 3D u kojem se gađaju makete životinja u šumi i u vanjskometnom u kojem je meta fiksna. U Italiji je u istoj kategoriji kao i Zoran bio 22. 

Trojica prijatelja slažu se kako je streličarstvo mentalni sport u kojem je najvažnije biti koncentriran, imati mirnu ruku, oštro oko, pravilno disati i uvijek računati na vjetar. Jedino što ih brine su financije. Jedna strijela stoji 250 kn, a u setu moraju imati 12 komada. Najveći izdatak je luk koji stoji oko 5000 kuna. 

- Istim strijelama gađamo tri godine, dok pet godina koristimo iste lukove. Želja nam je nabaviti 3D mete kako bismo mogli trenirati i u šumi - kažu nam bivši suborci.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • 30.10.2013.

    Ne mogu vjerovati kakvih komentara ima. I za te i takve "ljude" smo se g. Damir Marošević, ja i mnogi drugi branitelji borili i dali svoje zdravlje. Svaka čast g. Damiru, siguran sam da će njegov luk i strelice ako zatreba štititi marci2812, gara22, RAmonu, giustiziu i ostale pljuvače po svemu pozitivnom. U svakom slučaju, bolj eu šumi nego u kladionici ili bircuzu!!!

  • HRVATSKA OLUJA 30.10.2013.

    jel vam sad malo jasnije zasto nismo za cerilicu u vukovaru??

  • 30.10.2013.

    e fenomen da imaš geler u kičmi bio bi najvjerojatnije paraplegčar a u srcu tamburo bi harfu negdi na oblaku,,opet po običaju naslov do aja,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare