Obavijesti

News

Komentari 26

Damir je medicinski fenomen: Živi s gelerom u srcu i u kičmi

Damir je medicinski fenomen: Živi s gelerom u srcu i u kičmi
4

Damir Marošević (54) iz Pakraca ranjen je u Domovinskom ratu. Zbog gelera srce mu radi tek 60 posto. No, on se ne predaje. Postao je državni prvak u streličarstvu

VIDEO

Damir Marošević (54) iz Pakraca ranjen je u Domovinskom ratu. Podsjetnik na teške dane nosi i danas. Srce mu zbog toga radi samo 60 posto. 

- Samo sam čudom preživio. Imam geler kod srca i pored kralježnice. Liječnici su ih se bojali izvaditi da ne naprave još više štete. Šest mjeseci sam se oporavljao na rehabilitaciji - kaže. Zbog toga se ne smije previše umarati. 

Tomislav Nemet (62) također je stradao na bojišnici. Ostao je bez srednjeg prsta desne ruke. Ima problema i s nogom te crijevima jer je ranjen i u trbuh.

Da se nismo bacili na streličarstvo, što bismo radili? Pili u birtiji ili kartali; Tomislav objašnjava kako ih je sport preporodio

- U selu Šeovica 1991. granata je pala u mojoj blizini. Nisam stigao skočiti u jarak pa su me pogodili ostaci - kaže umirovljeni branitelj. 

Njihov prijatelj  Zoran u ratu je ozlijedio kralježnicu i morao je na operaciju. Zbog bolova, tvrdi, noćima nije mogao spavati te su mu često trnuli ruke, noge i leđa. Stalno je bio nervozan. Smiraj, snagu i volju za životom vratili su im luk i strijela. Od 2007. treniraju streličarstvo, a danas su prava reprezentacija. 

Sport me je spasio od depresije. O strahotama s bojišnice više ne razmišljam; Zoran se psihički oporavio otkad je u reprezentaciji

Pakračani su dosad pobjeđivali na državnim turnirima i prvenstvima, a nedavno su sudjelovali na EP-u na Sardiniji. Briljirali su

- Otkad sam počeo gađati lukom i strijelom bolovi su prestali. Sport me je spasio od depresije. Uspio sam zaboraviti strahote koje sam vidio i doživio - govori Zoran. 

U Italiji je izjednačio svoj rekord i osvojio 14. mjesto. Prije dvije godine na Svjetskom prvenstvu u Austriji osvojio je 30. mjesto pa je ovo zaista značajan pomak. Tomislav čak i puca iz ruke na kojoj je izgubio prst. Kaže: “Navikao sam!”. Streličarstvom će se, dodaje vlasnik dvoranskog hrvatskog rekorda s pogođenih 557 od 600 krugova, baviti dokle god mu to zdravlje bude dopuštalo.

Konkurencija na natjecanju je bila strašna, ali sam svojim plasmanom zadovoljan; Damir o uspjehu na natjecanju u Italiji

Damir, unatoč tegobama sa srcem, u klubu Kuna, koji su s vojnim invalidima osnovali 2007., trenira 11 djece. Ovogodišnji je državni prvak u dvije streličarske discipline - 3D u kojem se gađaju makete životinja u šumi i u vanjskometnom u kojem je meta fiksna. U Italiji je u istoj kategoriji kao i Zoran bio 22. 

Trojica prijatelja slažu se kako je streličarstvo mentalni sport u kojem je najvažnije biti koncentriran, imati mirnu ruku, oštro oko, pravilno disati i uvijek računati na vjetar. Jedino što ih brine su financije. Jedna strijela stoji 250 kn, a u setu moraju imati 12 komada. Najveći izdatak je luk koji stoji oko 5000 kuna. 

- Istim strijelama gađamo tri godine, dok pet godina koristimo iste lukove. Želja nam je nabaviti 3D mete kako bismo mogli trenirati i u šumi - kažu nam bivši suborci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.