To je to što me zanima!

Dan kad je u more iscurilo čak 507 milijuna tona sirove nafte

Prije točno osam godina, eksplozijom na naftnoj platformi Deepwater Horizon, kojom je upravljao britanski energetski gigant British Petroleum, krenula je nezapamćena katastrofa
Vidi originalni članak

Najveća ekološka katastrofa u američkoj povijesti dogodila se u Meksičkom zaljevu 20. travnja 2010. godine. Na naftnoj platformi Deepwater Horizon, udaljenoj oko šezdesetak kilometara od obale američke savezne države Louisiane, dogodila se eksplozija u kojoj je poginulo 11 radnika, a 17 ih je ranjeno

Ista eksplozija uzrokovala je najveće izlijevanje nafte ikad zabilježeno. Prevrnuće platforme nakon eksplozije izazvalo je puknuće cjevovoda iz kojeg je nafta slobodno istjecala u more.

Pomor biljnog i životinjskog svijeta

U tri mjeseca iscurilo je 507 milijuna tona sirove nafte, zatrovalo more i 1700 kilometara obale. Izlijevanje je uzrokovalo pomor morskog i kopnenog životinjskog i biljnog svijeta i nanijelo nesagledive posljedice za ribarstvo i turizam na širem području. 

PRAVO UNIŠTENJE 'Pakao na horizontu': Najveća ekološka katastrofa u SAD-u

Za upravljanje bušotinom na naftnoj platformi odgovoran je bio energetski div British Petroleum. Prema izvješću nakon provedene istrage, do katastrofe je došlo jer kompanija nije poduzela nužne mjere opreza koje bi spriječile ili stavile pod nadzor eksploziju na platformi. 

Vijesti Supertanker i cepelin čistit će naftnu mrlju u SAD-u

 Da ironija događaja, okarakteriziran kao najveća ekološka katastrofa u američkoj povijesti i najveći izljev nafte u more na svijetu, bude još veća, zaposlenici British Petroleuma toga dana su slavili niz od sedam godina bez ikakvog incidenta na bušotini. 

68 milijardi dolara odštete

Ukupni troškovi sanacije izlijevanja, kazne i sudski troškovi kompaniju su stajali ukupno oko 68 milijardi dolara, od čega je novčana kazna iznosila 20 milijardi dolara, a 20 milijardi dolara uplaćeno je u poseban fond za čišćenje zagađenja. 

Po tom događaju snimljen je film Deepwater Horizon redatelja Petera Berga, s glumcem Markom Wahlbergom u naslovnoj ulozi, a film je snimljen prema članku Deepwater Horizon's Final Hours, objavljenom u New York TImesu 2010. godine. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Ragnarök 22.04.2018.

    To je po noći bilo.

  • jo2hn8ny 22.04.2018.

    Dan kada je jug SAD-a bačen na koljena.

Komentiraj...
Vidi sve komentare