To je to što me zanima!

Dani odluke: Todorić ne misli plesati kako DJ bude svirao?

Unatoč nizu umirujućih poruka koje je Antonio Alvarez III. slao u javnost, drama oko Agrokora nije se smirila. Dapače. Standard and Poor’s srušila je rejting Agrokora za tri stupnja
Vidi originalni članak

Unatoč nizu umirujućih poruka koje je Antonio Alvarez III. slao u javnost, drama oko Agrokora nije se smirila. Dapače. Agencija Standard and Poor’s srušila je rejting Agrokora za tri stupnja i ostavila tvrtku korak do rejtinga - bankrot. Blokirani su i računi dobavljača, Ivica Todorić je možda i izgubio dio tvrtki, a neki pravnici tvrde da od standstill aranžmana neće biti ništa.

- Glavni cilj je što skorije stabilizirati poslovanje i potreban je doprinos svih da se Agrokor spasi - poručila je nova Alvarezova glasnogovornica Ivona Janjić.

Američki Standard and Poor’s smatra da će, ako Alvarez i provede sporazum, vrijednost kompanije biti manja. Ako sporazum bude loš, proglasit će da Agrokor više ne može vratiti svoje dugove.

Glavni direktor za restrukturiranje zato će se naći s premijerom Andrejem Plenkovićem, a cilj mu je nagovoriti i većinu dobavljača da potpišu sporazum kojim bi sve obveze plaćanja Agrokora bile privremeno zamrznute. To mu ni danas nije pošlo za rukom i dobavljači još nisu stavili svoj paraf na sporazum iako istječe vrijeme. Također, iako je Alvarez doveo svoj tim te ima odriješene ruke za analizu i prijedloge, Ivica Todorić je još predsjednik uprave sa svim ovlastima.

- Todorić odlučuje što će poslušati iako je činjenica da je dogovoreno da će novi tim pokušati pronaći rješenje. Svi čekaju vidjeti kako će u konačnici izgledati novi zakon - kaže nam sugovornik blizak Agrokoru.

Zakonski zaista Ivica Todorić još formalno predstavlja tvrtku. Todorić je stistnut od banaka, ali još može ili ne mora poslušati Tonijev tim.

Zasad se čini da ni Todoriću ni bankama ne odgovara uvođenje prisilne uprave, koju predviđa “lex Agrokor”. Navodno država već ima svojeg favorita koji bi tad vodio Agrokor - Antu Ramljaka. Stručnjak za trgovačko pravo Mićo Ljubenko uvjeren je da je Alvarez prijelazno rješenje i da će se “lex Agrokor” sigurno aktivirati. I to zato što sporazum nisu potpisali dobavljači i sve banke.

- Standstill je možda samo neka vrsta umirivanja, ali da bi se on proveo, potrebno je da ga potpišu oni koji drže barem 90 posto potraživanja. Ovdje ga nije potpisalo ni 50 posto. ‘Lex Agrokor’ će se sigurno aktivirati. Umjesto Todorića doći će izvanredni povjerenik, a Alvarez i njegov tim onda mogu djelovati s njim - uvjeren je Ljubenko.

Sberbank je u srijedu priopćio da će trebati barem godina dana za raščišćavanje u Agrokoru. Jučer su nakon Agrokorovih tvrtki bili blokirani i dobavljači poput Francka, Agrofructusa, Zvečeva... I to zbog mjenica koje im je izdao Agrokor, a oni ih prodali bankama. Banke se naplaćuju od njih jer ne mogu od Agrokora. Otkriveno je i da je najveći suvlasnik Vupika umjesto Agrokora postao tajni kupac skriven iza računa u Podravskoj banci. S istog računa je povećan i udio u Belju, dok je Agrokorov pao. Nitko ne zna je li netko aktivirao dug ili možda netko iz Agrokora tajno kupuje. Ledo, Zvijezda i Belje i jučer su gubili vrijednost na burzi.

 

Hoće li Toni III. ostati i s 'lexom'

Odvjetnik Ljubenko uvjeren je da je Alvarez prijelazno rješenje te da će se ‘lex Agrokor’ aktivirati i dovesti prisilnu upravu jer nema dogovora vjerovnika. Alvarez bi i tad mogao ostati.     

Idi na 24sata

Komentari 151

  • Pepu 06.04.2017.

    Ljudi pa kaj vam je to je sve politika amerike treba unistiti Agrokor da mogu oni svoje smece prodavati u Hrvatskoj i lakse unistiti nasu domacu proizvodnju.Ne stitim Todorica,ali vidjetcete da budemo najebali jos vise bude bolestina ,a doticnog Alvareza boli k... za nas.

  • Big_Daddy 👊😎 06.04.2017.

    Pazi ti vrh bahatizma! Za***e sve kaj se za***t da, zaduži se na milijarde, ne plača niš i onda ima još obraza tak nekaj reč onome koji "POKUŠAVA" spasiti situaciju ako je uopče i moguče nešto takvo napraviti. Ja osobno bi se pokrio po ušima i nestao sa lica Zemlje da mi neko JAVNO kaže da u svojoj karijeri nikada nije naišao na tako nešto kao što je ovaj skuhao, a on OPETUJEM još daje takve izjave :-O Mislim kaj reč više na sve to???

  • skipi 05.04.2017.

    Todoriću gdje ti je duša?......svi vi takozvani milijunaši od čega ste stekli?......ako ikada dođe pravda a doći će pred bogom......

Komentiraj...
Vidi sve komentare