Obavijesti

News

Komentari 151

Dani odluke: Todorić ne misli plesati kako DJ bude svirao?

Dani odluke: Todorić ne misli plesati kako DJ bude svirao?
1

Unatoč nizu umirujućih poruka koje je Antonio Alvarez III. slao u javnost, drama oko Agrokora nije se smirila. Dapače. Standard and Poor’s srušila je rejting Agrokora za tri stupnja

VIDEO

Unatoč nizu umirujućih poruka koje je Antonio Alvarez III. slao u javnost, drama oko Agrokora nije se smirila. Dapače. Agencija Standard and Poor’s srušila je rejting Agrokora za tri stupnja i ostavila tvrtku korak do rejtinga - bankrot. Blokirani su i računi dobavljača, Ivica Todorić je možda i izgubio dio tvrtki, a neki pravnici tvrde da od standstill aranžmana neće biti ništa.

- Glavni cilj je što skorije stabilizirati poslovanje i potreban je doprinos svih da se Agrokor spasi - poručila je nova Alvarezova glasnogovornica Ivona Janjić.

Američki Standard and Poor’s smatra da će, ako Alvarez i provede sporazum, vrijednost kompanije biti manja. Ako sporazum bude loš, proglasit će da Agrokor više ne može vratiti svoje dugove.

Glavni direktor za restrukturiranje zato će se naći s premijerom Andrejem Plenkovićem, a cilj mu je nagovoriti i većinu dobavljača da potpišu sporazum kojim bi sve obveze plaćanja Agrokora bile privremeno zamrznute. To mu ni danas nije pošlo za rukom i dobavljači još nisu stavili svoj paraf na sporazum iako istječe vrijeme. Također, iako je Alvarez doveo svoj tim te ima odriješene ruke za analizu i prijedloge, Ivica Todorić je još predsjednik uprave sa svim ovlastima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Todorić odlučuje što će poslušati iako je činjenica da je dogovoreno da će novi tim pokušati pronaći rješenje. Svi čekaju vidjeti kako će u konačnici izgledati novi zakon - kaže nam sugovornik blizak Agrokoru.

Zakonski zaista Ivica Todorić još formalno predstavlja tvrtku. Todorić je stistnut od banaka, ali još može ili ne mora poslušati Tonijev tim.

Zasad se čini da ni Todoriću ni bankama ne odgovara uvođenje prisilne uprave, koju predviđa “lex Agrokor”. Navodno država već ima svojeg favorita koji bi tad vodio Agrokor - Antu Ramljaka. Stručnjak za trgovačko pravo Mićo Ljubenko uvjeren je da je Alvarez prijelazno rješenje i da će se “lex Agrokor” sigurno aktivirati. I to zato što sporazum nisu potpisali dobavljači i sve banke.

- Standstill je možda samo neka vrsta umirivanja, ali da bi se on proveo, potrebno je da ga potpišu oni koji drže barem 90 posto potraživanja. Ovdje ga nije potpisalo ni 50 posto. ‘Lex Agrokor’ će se sigurno aktivirati. Umjesto Todorića doći će izvanredni povjerenik, a Alvarez i njegov tim onda mogu djelovati s njim - uvjeren je Ljubenko.

Sberbank je u srijedu priopćio da će trebati barem godina dana za raščišćavanje u Agrokoru. Jučer su nakon Agrokorovih tvrtki bili blokirani i dobavljači poput Francka, Agrofructusa, Zvečeva... I to zbog mjenica koje im je izdao Agrokor, a oni ih prodali bankama. Banke se naplaćuju od njih jer ne mogu od Agrokora. Otkriveno je i da je najveći suvlasnik Vupika umjesto Agrokora postao tajni kupac skriven iza računa u Podravskoj banci. S istog računa je povećan i udio u Belju, dok je Agrokorov pao. Nitko ne zna je li netko aktivirao dug ili možda netko iz Agrokora tajno kupuje. Ledo, Zvijezda i Belje i jučer su gubili vrijednost na burzi.

 

Hoće li Toni III. ostati i s 'lexom'

Odvjetnik Ljubenko uvjeren je da je Alvarez prijelazno rješenje te da će se ‘lex Agrokor’ aktivirati i dovesti prisilnu upravu jer nema dogovora vjerovnika. Alvarez bi i tad mogao ostati.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 151
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1