To je to što me zanima!

Demograf Čipin: 'Očekivano se trajanje života u Hrvatskoj smanjilo za osam mjeseci'

Troje profesora s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu provelo je istraživanje koje je pokazalo da je prosjek srušio veći broj umrlih u 2020. koji se vežu uz epidemiju COVIDA-19
Vidi originalni članak

Demograf Ivan Čipin jedan je od trojice profesora s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koji je proveo istraživanje čiji je rezultat sljedeći - očekivano trajanje života u Hrvatskoj smanjilo se za osam mjeseci.

Gostujući danas u emisiji Studio 4 HTV-a otkrio je detalje istraživanja.

- U 2020. imamo najveći broj umrlih otkad se prati građanska evidencija umrlih, nakon Drugog svjetskog rata, najveću stopu mortaliteta negdje 14 promila, i imamo taj višak mortaliteta koji smo ostvarili u zadnja dva-tri mjeseca 2020 - kazao je Čipin.



Prema preliminarnim procjenama preminulo je 56.677 osoba.

- Taj višak u nekom prosječnom razdoblju zadnjih pet godina je za otprilike nešto malo manje od 10 posto više, što je na godišnjoj veliki skok. Za izračun je korištena mjera - višak mortaliteta.  To je jednostavna mjera koja se koristi kako bi eliminirali učinke ekstremnih događaja poput ove epidemije. On stavlja u odnos broj umrlih u nekom razdoblju s prosječnim brojem umrlih u normalnom razdoblju - objasnio je demograf Čipin.

Zaraza virusom ubrzala smrt onih koji su bili pred krajem života

- Imali smo čak i manjak u prvom djelu godine. Sve je krenulo krajem kolovoza, sredinom listopada je ta ljestvica umrlih naglo porasla, u prosincu smo bili s viškom od čak 57 posto u odnosu na prosječne prosince zadnjih pet godina, na četvrtom mjestu u Europi. Jedino su Slovenija, Litva i Bugarska bile lošije od nas - istaknuo je Čipin.

Viškova mortaliteta bilo je u 2015. i 2017. nikad ovakvog opsega.

- Imamo dva efekta na mortalitet - prerana smrt, a drugo da je zaraza virusom ubrzala smrt onih koji su bili pred krajem života. Ne znamo koliko ima jednih, a koliko drugih. Trenutno možemo dati procjene da je COVID-19 u 2020. kod žena bio četvrti uzrok smrti, a kod muškaraca treći.  Veći broj umrlih našli smo jedino kod cirkulacijskih bolesti, karcinoma i metaboličkih bolesti -  rekao je Čipin te dodao da sa sigurnošću ne može reći hoće li se ovaj trend nastaviti.

Covid najviše pogodio muškarce u ranim 70-ima i žene u kasnim 70-ima

- Vidimo da se nastavilo u siječnju, vjerojatno će i u veljači. Sve ovisi o tome hoćemo li imati treći val ili. Nekakvi srednjoročni i dugoročni učinci lockdowna na buduće zdravlje će se vjerojatno osjetiti - obajsnio je demograf.

Očekivano trajanje života u 2019. je bilo 78,5 godina - 75,4 za muškarce i 81,6 za žene. To je sve smanjeno za sedam do osam mjeseci, Ako u sljedećim godinama budemo imali manji broj umrlih, očekivano trajanje života može se povećati.

CRNE BROJKE BiH prijeti demografski slom, do 2070. godine mogla bi imati samo 1,5 milijuna stanovnika

 - To ne znači da se povećala smrtnost u smislu generacijske razine. Možemo imati manji broj umrlih u budućnosti, ako su od Covida umrle one osobe koje su bile pred kraj života. Puno je opasnije ako analize pokažu da smo izgubili dosta godina života, a naše procjene pokazuju da bi to mogao biti slučaj kod muškaraca, koji imaju dva do tri puta veći rizik od smrti od COVIDA u starijim dobnim skupinama nego žene -  rekao je demograf te naglasio da je Covid najviše pogodio muškarce u ranim 70-ima i žene u kasnim 70-ima.

Baby boom je izostao

Broj rođenih je u padu. U siječnju 2021. bilježimo pad rođenih od 10 posto u odnosu na siječanj 2020.

- Ako se to nastavi, to će biti značajan pad živorođenih, možemo pasti ispod 33.000. Možda su neki očekivali baby boom nakon lockdowna, no dogodilo se suprotno -  kazao je Čipin.

Na popisu stanovništva, koje se provodi ove godine, očekuje da bi službeno moglo biti oko četiri milijuna stanovnika.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • ichbin2 03.03.2021.

    dobro objašnjeno, ali nije uzeo u obzir u budučnosti nedostatak bar jedno 150 000 djece , zbog događaja unatrag 10ak godina kad je odselilo  oko 400 000ljudi

  • NikolaTesla 03.03.2021.

    Koliko je koštalo ovo "istraživanje"? I tko ga je naručio? I tko ga je preplatio opet za još malko fake newsa.

  • Pulmolog Srića 03.03.2021.

    naslov prije nego se otvori članak: OČEKIVANO SE TRAJANJE ŽIVOTA U HRVATSKOJ SMANJILO ZA.... kliknuo sam ali imam adblocker tako da nećete dobiti koju lipu na račun otvaranja reklame u članku ;)

Komentiraj...
Vidi sve komentare