To je to što me zanima!

Diplomati Tajvana bijesni na Nikaragvu: 'Osuđujemo teško nezakonite Ortegine radnje'

Nikaragva je s Kinom uspostavila veze 1985. godine, a prekinuli su ih kada je Nikaragva priznala Tajvan. Desetljećima kasnije srednjoamerička država je promijenila priznanje
Vidi originalni članak

Kina je po prvi puta od 1990. godine otvorila veleposlanstvo u Nikaragvi, manje od mjesec dana nakon što je ta srednjoamerička država prekinula veze s Tajvanom. Ministar vanjskih poslova Nikaragve, Denis Moncada, rekao je da postoji 'ideološka srodnost' između dviju zemalja, a iskoristio je priliku i da zahvali Kini na donaciji milijun doza cjepiva Sinopharm protiv koronavirusa.

'IZIGRAVA ZAPADNE ZEMLJE' Trudeau: Zapadne sile trebaju zauzeti ujedinjeni front protiv Kine, raditi zajedno i biti snažni

Predsjednik Nikaragve, Daniel Ortega, s Kinom je uspostavio veze 1985. godine, no nakon što je izgubio izbore pet godina kasnije, Nikaragva je priznala Tajvan.

Ortega se vratio na vlast 2007. godine i ponovno ju je izborio u studenom. U prosincu je Nikaragva prekinula sve odnose s Tajvanom, a prošlog tjedna su povukli otočko veleposlanstvo i diplomatske urede, objasnivši da pripadaju Kini. Tajvanski diplomati otputovali su prošlog tjedna, a prije odlaska pokušali su donirati nekretnine rimokatoličkoj nadbiskupiji Managua, no Ortegina vlada rekla je da bi svaka takva donacija bila nevažeća.

Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova u potpunosti je osudilo 'teško nezakonite radnje Orteginog režima', rekavši da je vlada Nikaragve postupila protiv standardne procedure dajući tajvanskim diplomatima samo dva tjedna da napuste državu.

Dodali su i da 'osuđuju proizvoljnu opstrukciju nikaragvanske vlade simboličkoj prodaji tajvanske imovine nikaragvanskoj katoličkoj crkvi'.

Monsinjor Carlos Avilés, vikar nadbiskupije Manague, rekao je za novine da je tajvanski diplomat ponudio nekretninu crkvi.

- Rekao sam mu da nema problema, ali da je prijenos vlasništva još u pravnom procesu.

ABAS PUTINU: 'Stanje na Zapadnoj obali moglo bi uskoro eksplodirati'

Nikaragvin potez povećao je diplomatsku izolaciju otoka na međunarodnoj sceni.

Ipak, ovakvih prijenosa priznanja već je bilo, a države onda obično zauzvrat primaju valove kineskih ulaganja. Samo 14 vlada, prvenstveno u regijama Pacifika i Latinske Amerike, održava formalne veze s Tajvanom.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare