News

Komentari 12

Trudeau: Zapadne sile trebaju zauzeti ujedinjeni front protiv Kine, raditi zajedno i biti snažni

Trudeau: Zapadne sile trebaju zauzeti ujedinjeni front protiv Kine, raditi zajedno i biti snažni

Odnosi Kanade i Kine hladni su od zatvaranja glavne financijske direktorice Huaweija Meng Wanzhou 2018. godine na temelju američkog naloga za izručenje

Zapadne zemlje trebaju zauzeti ujedinjeni front protiv Kine i spriječiti tu azijsku državu da koristi komercijalne interese kako bi ih okrenula jedne protiv drugih, rekao je kanadski premijer Justin Trudeau u intervjuu koji je emitiran u subotu.

Trudeau je rekao da Kina "izigrava" zapadne zemlje i okreće jednu protiv druge dok se one natječu za pristup ekonomskim prilikama u zemlji.

"Natjecali smo se, a Kina nas je, s vremena na vrijeme, pametno izigravala i okretala jedne protiv drugih na otvoreni tržišni, konkurentan način", rekao je u intervjuu za televiziju Global.

"Moramo bolje raditi zajedno i biti snažni kako nas Kina ne bi mogla podijeliti jedne protiv drugih."

Odnosi Kanade i Kine hladni su od zatvaranja glavne financijske direktorice Huaweija Meng Wanzhou 2018. godine na temelju američkog naloga za izručenje. Kina je ubrzo nakon toga uhitila dva Kanađanina i odbacila optužbe iz Ottawe o talačkoj diplomaciji.

Meng je u rujnu postigla sporazum s američkim tužiteljima čime je okončan slučaj protiv nje, a dvojica Kanađanina oslobođena su nekoliko sati nakon sporazuma.

Peking su i prije njezina uhićenja uznemiravale prozivke Kanade o stanju ljudskih prava u Kini i zemlje nisu uspjele poboljšati odnose.

Kanada je ranije u prosincu objavila da će se pridružiti saveznicima u diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Pekingu u veljači 2022. kako bi poslali poruku Kini o stanju ljudskih prava u toj zemlji.

Najčitaniji članci