To je to što me zanima!

Direktorica u AstraZeneci: 'Cjepivo je učinkovito prema teškim oblicima novih mutacija'

Proizvesti tri milijarde cjepiva u jednoj godini, kao što smo se mi obvezali, je nešto što još nitko nije napravio. Moram podsjetiti da je ambicija vrlo visoka, rekla je
Vidi originalni članak

Viša potpredsjednica AstraZenece za Europu i Kanadu Iskra Reić za Dnevnik HRT-a komentirala je nepoštivanje rokova, malu isporuku i djelotvornost na nove mutacije. 

POGLEDAJTE VIDEO Cijepljenje u Zagrebu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Potpredsjednica kaže kako nije točna informacija da će AstraZeneca isporučiti polovinu od dogovorene količine cjepiva. Na taj novinski natpis dali su demantij te rekli da rade s ciljem da isporuče dozu koja je dogovorena ugovorom i koju imaju s Europskom komisijom, sve to u drugom kvartalu ove godine. 

Što se tiče problema, Reić kaže kako je točno da su objavili da imaju probleme i poteškoće u startu proizvodnje pogotovo kod nekih partnera koji su trebali biti glavni u opskrbi Europskih zemalja s cjepivom AstraZenece i Sveučilišta u Oxfordu. 

Objašnjava da je važno naglasiti da su ti problemi vezani za početak proizvodnog lanca i da ne treba zaboraviti da su u nekoliko mjeseci uspjeli 'setupirati' globalni lanac koji obuhvaća 20 različitih partnera u 15 različitih država diljem svijeta. 

- Nažalost, s obzirom na to da se svi utrkujemo s vremenom takoreći, problemi u inicijalnom početku proizvodnje koji su vezani za broj doza po seriji je izazvao problem - rekla je potpredsjednica, dodavši da je proizvodnja cjepiva kompleksan biološki proces, ali i da krajnji proizvod mora proći kontrolu kvalitete prije puštanja u promet. 

Upitali su je i zašto tvrtke koje proizvode cjepivo ne podijele formule, patente s ostalim farmaceutskim kompanijama kako bi se ubrzala proizvodnja. 

Reić odgovara da podjela samog tehnološkog procesa nije limitirajući faktor već kompleksnost procesa i vrijeme. 

- Od trenutka kada napravite tehnološki transfer treba proći tri do šest mjeseci da ste sigurni u rad partnera s kojim ste podijeliti patent ili napravili tehnološki transfer da će cijeli proces proizvodnje biti apsolutno u skladu i konzistentan sa standardom i setupom procesa koji je napravljen - objasnila je potpredsjednica. 

- Proizvesti tri milijarde cjepiva u jednoj godini, kao što smo se mi obvezali, je nešto što još nitko nije napravio. Moram podsjetiti da je ambicija vrlo visoka - dodala je. 

Dvojbe vezane za učinkovitost cjepiva za ljude starije od 65

- Ako pogledate danas podatke koje imamo vrlo je jasno da je cjepivo AstraZenece i Sveučilišta u Oxfordu učinkovito i sigurno, bez obzira na životnu dob - rekla je Reić koja smatra da će većina zemalja vrlo skoro promijeniti svoje preporuke što se tiče AstraZenecinog cjepiva kao što su to danas napravile Francuska i Belgija. 

Potpredsjednica je u emisiji objasnila kako su u njihovoj tvrtki već započeli puno studija na nove mutacije i da se upravo njihovo cjepivo pokazalo gotovo jednako učinkovito na britanski soj. 

Za ostale mutacije, kaže, cjepiva imaju nešto nižu učinkovitost, ali još uvijek štite od teških oblika i hospitalizacije. 

Na mutaciju iz Brazila još uvijek nemaju finalne podatke istraživanja. 

AstraZeneca, potvrđuje Reić, zajedno sa znanstvenicima iz Oxforda radi na novoj generaciji cjepiva koja je napravljena na bazi viralnog vektora. 

- Ono što je dobra vijest je što se cjepiva koja su na bazi viralnog vektora mogu modificirati u laboratoriju tako da se već uzela modifikacija s obzirom na genetičku promjenu spike proteina na virusu i na tome se radi - rekla je i dodala da je još dug put ispred nove generacije cjepiva, ali da je jasno da svi rade na tome. 

Nema podataka o tome smiju li ljudi primiti prvo AstraZenecu pa neko drugo cjepivo 

- Nažalost, još nema finalnih podataka koji bi nam dali za pravo da kažemo 'da' ili 'ne'. No, kliničke studije su u tijeku, imamo kliničku studiju u Engleskoj koja je dizajnirana s AstraZenecinim i Pfizerovim cjepivom u jednoj i drugoj dozi. Postoji niz hipoteza koje kažu da bi se u tom slučaju mogao ostvariti čak i jači odgovor, da bi to bio tzv. 'boost' i isto tako postoje neke hipoteze koje kažu da bi taj režim cjepiva, dvije različite vrste cjepiva dane u dvije doze, bile potencijalno učinkovitije protiv novih mutacija virusa. Kao što sam rekla, kliničke studije su u tijeku pa moramo još malo pričekati do finalnog odgovora - zaključila je. 

Idi na 24sata

Komentari 20

  • totalnoodvaljen 04.03.2021.

    to što ona prodaje je jednako Fake kao i njezin osmjeh.

  • bedanc 04.03.2021.

    Ajde! Čuda čine ta "instant cjepiva". Prava je šteta da još uvijek nemamo pošten test na Covid-19. PCR se ne bi smio koristiti za dijagnostiku ali što je - tu je. Je li tako?

  • NikolaTesla 04.03.2021.

    Svaki cigo svojeg konja hvali. u ovom slučaju uvjerljivost :0 , umjetnički dojam :1 korisnost informacije :0

Komentiraj...
Vidi sve komentare