To je to što me zanima!

'Do kraja ljeta ćemo pokrenuti stotine gradilišta, a ići će i novi natječaj za ravnatelja Fonda'

Novi ministar graditeljstva sastao se na drugu obljetnicu od zagrebačkog potresa s Hrvatskim centrom za potresno inženjerstvo i ostatkom građevinske struke te ponovno obećao ubrzanje obnove
Vidi originalni članak

Ovaj sastanak mi je bio iznimno, iznimno koristan, a nakon brojnih koje sam obavio u posljednjih 10 dana imam jednu jasnu sliku i pregled stanja, poručio je novi ministar graditeljstva Ivan Paladina nakon sastanka s predstavnicima Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo i ostatkom struke. 

Upravo na dan druge obljetnice razornog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu ponovno je obećao ubrzanje obnove.

SPORA OBNOVA U ZAZGREBU Dvije godine od razornog potresa: 'Još ne znamo što će biti s našim uništenim kućama'

- Vidim da svi prebacuju odgovornost na Ministarstvo. Ja ću ju svu preuzeti iako dio odgovornosti uopće nije u našem resoru. Svi smo skupa u ovom zadatku, a trebamo biti svjesni da je šteta potresa koji nas je zadesio gotovo u iznosu jednogodišnjeg državnog proračuna i činjenice da obnova nakon ovakvih elementarnih nepogoda traje pet, šest i značajno više godina - poručio je i dodao kako će sredinom travnja predstaviti cjeloviti plan ubrzanja obnove.  

'Do kraja ljeta ćemo pokrenuti više stotina gradilišta'

- On će uključivati konkretne korake i jasnu dinamiku realizacije gradilišta i obnove u idućih godinu dana i periodu nakon toga. Ali već sada mogu reći da vjerujem kako ćemo ubrzavanjem započetih procesa uspjeti do kraja ljeta pokrenuti više stotina gradilišta i u Zagrebu i na Baniji - najavio je. 

Upitan kako to misli postići kad znamo da se za prvu izgradnju zamjenske obiteljske kuće u Zagrebu nitko nije javio na natječaj za izvođenje radova, Paladina je istaknuo kako su upravo taj način korigirali. 

KRENULI S OBNOVOM Stanari iz Ilice uzeli stvar u svoje ruke: 'Ne možemo više čekati državu da nam pomogne'

- Što se tiče interesa građevinara, on je trenutno dobar. Mi na velikoj većini natječaja imamo više ponuda. Ovaj konkretni natječaj ponavljamo, predložili smo konkretno malo rješenje i pričekajmo rezultate, ja vjerujem da će se na tom primjeru vidjeti upravo moj doprinos - istaknuo je. 

Josip Atalić iz Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo kao ključne probleme koji koče obnovu navodi sporu administraciju i imovinsko-pravne odnose. Paladina poručuje da upravo rade na rješavanju tih problema. 

- Proces obnove je išao sporo prije svega zbog procesa javne nabave. Ona je jedna od ključnih tema ubrzavanja obnove i jako puno smo u ovih 10 dana o tome govorili. Ti procesi jednostavno u RH na osnovu Zakona o javnoj nabavi traju, njih se ne može značajno ubrzati na taj način. Stoga mi razmatramo okrupnjivanje javne nabave i natječaja da ugovaramo ili okvirne sporazume ili javnu nabavu na osnovu generičkih tipskih troškovnika. Na taj način, kada ugovorimo puno veće obujme, ćemo ubrzati taj proces - kaže.

Govoreći o nekonstrukcijskoj obnovi u Zagrebu, ministar je najavio da će prvi objekti krenuti s obnovom relativno brzo - kroz mjesec - dva.

POSEBNA STUDIJSKA EMISIJA 'Sve institucije su zakazale, sad su već prošle dvije godine, ali stvari nikako da se pokrenu...'

- Imamo 30-ak višestambenih objekata u centru Zagreba koji su u fazi vrlo brzog raspisivanja natječaja za izvođače - istaknuo je. 

'Raspisat ću novi natječaj za ravnatelja Fonda, produžit ćemo plaćanje najma'

Najavio je i da će već ovaj tjedan inicirati raspisivanje novog natječaja za ravnatelja Fonda za obnovu. 

- Smatram da je to primjereno obzirom na imenovanje mene kao novog ministra. I pozivam sve relevantne i adekvatne kandidate za tu poziciju da se jave na natječaj i da ubrzamo obnovu. Na kolegicu Penović, koja je vršiteljica dužnosti, apsolutno računam i sigurno će biti dio mog užeg tima - rekao je ministar odbacivši mišljenje da bi raspisivanje novog natječaja za čelnog čovjeka Fonda, koje donosi odluke o obnovi, dodatno usporiti proces obnove.

Upitan hoće li mijenjati Zakon o obnovi, Paladina je rekao kako će sve prezentirati sredinom travnja. 

NAKON DVIJE GODINE Simbol zagrebačkog potresa odlazi u povijest, SOS Zagreb: 'Ovo je puno, puno prekasno'

Također je najavio da će ubrzo predložiti i Vladi da se produlji plaćanje smještaja ljudima koji su izgubili domove zbog potresa. 

- Produljenje će gotovo sigurno biti, no točan datum do kada ćemo iskomunicirati u narednom tjednu - rekao je.

A komentirao je i mišljenje oporbe da bi se Fond, Ministarstvo i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje trebali staviti pod isti krov. 

-  Neću otkriti ništa posebno kada kažem da je za obnovu nakon elementarne nepogode prirodnije da bude sve u jednom centraliziranom tijelu. A da li ću predlagati takvo nekakvo rješenje, obzirom na specifične okolnosti, dopustite da prezentiram to kroz nekoliko tjedana - rekao je. 

Idi na 24sata

Komentari 40

  • sinke1 23.03.2022.

    Kojeg ljeta?

  • nisambitan 23.03.2022.

    Nema obnove do pred same izbore. Da vidiš onda bagera, dizalica, miješalica, zidara, tesara na sve strane. Čeka se pravi trenutak.

  • Selo_malo 23.03.2022.

    Hahahahaha.. Lik je najjači

Komentiraj...
Vidi sve komentare