Obavijesti

News

Komentari 1

Simbol zagrebačkog potresa odlazi u povijest, SOS Zagreb: 'Ovo je puno, puno prekasno'

Simbol zagrebačkog potresa odlazi u povijest, SOS Zagreb: 'Ovo je puno, puno prekasno'
10

U utorak će proći točno dvije godine od razornog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu. Tek se ovaj vikend ruši prva zgrada, ona koja je postala tužni simbol tog događaja, jer je predstavljala ugrozu za prolaznike

VIDEO

Cijeli moj život je u toj zgradi, sve uspomene proteklih 50 godina, sve dobro i loše, a sada toga više neće biti, suznih očiju nam govori Sanja Šarić dok stoji ispred ograđenog gradilišta na uglu Petrinjske i Đorđićeve ulice u Zagrebu i gleda kako bager ruši zgradu u kojoj je do potresa bio njezin dom.

U utorak će biti točno dvije godine otkako su se stanovnici Zagreba i okolice probudili kao iz neke noćne more. Ubrzo su shvatili da ne sanjaju i da moraju spašavati živu glavu. 22. ožujka 2020., šest sati i 24 minuta, ostat će im svima do kraja života u sjećanju.  Nažalost, iduće dvije godine od tog razornog potresa jačine 5,5 po Richteru brojnima se život pretvorio u noćnu moru.

Još uvijek ne mogu u svoje domove jer se po pitanju obnove gotovo ništa ni ne događa. Ovo je prva zgrada koja je dobila rješenje Državnog inspektorata za rušenje. Kako se suvlasnici nisu mogli dogovoriti oko obnove, a predstavljala je opasnost za građane jer je izgubila mehaničku otpornost i stabilnost, ova zgrada koja je predstavljala tužni simbol potresa - odlazi u povijest.

VIDEO Ruše simbol potresa u centru Zagreba, evo kojim okolnim putevima možete voziti
VIDEO  Ruše simbol potresa u centru Zagreba, evo kojim okolnim putevima možete voziti

Sanja je trenutno s obitelji, suprugom i dvoje djece, u unajmljenom stanu čiji najam plaća država. Tu je bila zaštićeni najmoprimac. A gdje će kasnije, ne zna.

- Nitko ništa ne govori - govori. 

Zagrepčanima i dalje nije svejedno hodati centrom grada. Svaki put se ogledaju hoće li im neka cigla ili odlomljeni dio fasade pasti na glavu. 

- Smatramo da je ovo puno prekasno. I dalje imamo 6000 crvenih i žutih zgrada u centru, od čega su 2000 ekstremno opasne. I dalje se bojimo hodati centrom. Ako su trebale dvije godine za ovo, pitamo se kada će obnova krenuti, a kamoli tek završiti. A tu je i pitanje škola, zdravstvenih ustanova i drugih institucija. Sva obnova koja je napravljena isključivo je napravljena na leđima stanara, niti jedna obnova stambene zgrade po Zakonu o obnovi niti nakon dvije godine nije krenula - ogorčena je Vesna Blašković iz udruge SOS Zagreb.

Državi je, podsjetimo, najprije trebalo pola godine da donese Zakon o obnovi, koji su onda morali mijenjati. Naposljetku smo prošlog tjedna dobili i novog ministra ovog najvažnijeg resora, koji sada moli građane za još malo vremena da se upozna s cijelim procesom obnove. Darka Horvata, kojeg su na kraju smijenila pravosudna tijela, a ne šef Andrej Plenković, naslijedio je Ivan Paladina, koji se odmah po stupanju na dužnost sastao i sa Stožerom u Petrinji, kao i sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, ali i s predstavnicima udruge SOS Zagreb. I dok novom čovjeku treba vremena, građani više nemaju strpljenja stalno čekati.

- Sastali smo se novim ministrom, kao što smo se sastali i prije godinu i pol dana s bivšim ministrom. Možemo reći da je ovog puta pokazano možda veće razumijevanje za problematiku, no iz iskustva znamo da veće razumijevanje ne znači nužno i pokretanje cijelog postupka obnove - kaže Nevena Rendeli Vejzović iz udruge SOS Zagreb i naglašava kako se država još uvijek bori s pretjeranom administracijom, birokratizacijom...

Paladina: Dinamika obnove će se intenzivirati, Tomašević: Imat ćemo sastanke svaki petak
Paladina: Dinamika obnove će se intenzivirati, Tomašević: Imat ćemo sastanke svaki petak

- Još uvijek nije vraćeno ni oko 1000 hitnih intervencija, koje su prijavljene prije godinu i pol dana. I to govorimo o onom prvom nekonstruktivnom dijelu obnove, a tko će onda uopće raditi na projektima za konstruktivnu obnovu - pita se.

Rušenje ove zgrade trebalo bi završiti sutra navečer, a valja podsjetiti i kako je početak izgradnje prve zamjenske obiteljske kuće u Zagrebu trebalo započeti ovaj mjesec pa je pomaknuto na travanj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora