To je to što me zanima!

Dobronić: Štrajkanje nije primjereno sudačkom pozivu, ali ne može se isključiti

Suci bi trebali u srijedu iznijeti svoje zahtjeve Ministarstvu pravosuđa i uprave, koje planira povećanje plaća sudaca i tužitelja, ponajviše općinskih sudaca i tužitelja u prosjeku plaćenih 1670 eura neto
Vidi originalni članak

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić izjavio je u utorak kako ne zna jesu li suci u štrajku ili će biti, ocijenivši kako štrajkanje ne bi baš trebalo biti primjereno sudačkom pozivu, ali ne može se sasvim isključiti da će suci za tim posegnuti u borbi za povećanje plaća.

"Ne bih na taj način banalizirao sam sudački poziv, iako razloga za nezadovoljstvo sigurno da ima", rekao je Dobronić novinarima na predstavljanju rezultata godišnje ankete o tužbama protiv medija u Novinarskom domu.

SLUČAJ SUTKINJE U OSIJEKU Plenković opleo po Dobroniću: Neka se osvrne i na Milanovića, on obezvrijeđuje pravosuđe

Suci bi trebali u srijedu iznijeti svoje zahtjeve Ministarstvu pravosuđa i uprave, koje planira povećanje plaća sudaca i tužitelja, ponajviše općinskih sudaca i tužitelja u prosjeku plaćenih 1670 eura neto, kojima bi se plaće povećale za više od 300 eura. Udruga hrvatskih sudaca to smatra nedovoljnim i traži povećanje od 1300 eura.

Upitan zbog čega su suci najčešći pokretači tužbi protiv novinara, Dobronić je rekao da ne zna jesu li najčešći i da se to možda malo prenaglašava, ali se vjerojatno smatraju uvrijeđenima. "U svakom slučaju bilo bi poželjno da zapravo nisu tužitelji", dodao je.

Ocijenio je da u tom poslu nije bitno kako suci podnose kritiku iznesenu u novinskom članku, nego je li ona bila opravdana. "Ako jest, onda je stvar svakog suca može li podnositi kritiku ili ne, a samom sustavu je svejedno i postaje mu bitno tek onda ako se utvrdi da je kritika bila grubo zlonamjerna".

PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA Dobronić se oglasio: Štrajk sudaca zbog većih plaća nije primjeren do traju konzultacije

"Onda to postaje pitanje za sam sustav, ako se sam sudac ne može s time nositi možemo reći da ipak pomalo nije za taj posao, jednim dijelom mora biti spreman za to", ustvrdio je.

Na raspravi u Novinarskom domu govori se o tome jesu li sve tužbe podobne da se uzmu u razmatranje, je li podnošenje tužbe u vezi sa sudačkim poslom direktno i osobno pravo svakog suca, a treba se i upoznati s praksom suda EU-a, člankom 10. Europske konvencije o slobodi izražavanja. "Kad se sve skupa zbroji našlo bi se rješenje, ali to je stvar uhodavanja prakse."

TRAŽI PROFESIONALNU ISTRAGU Dobronić o paležu automobila u Osijeku: 'Kažu da kad su suci ubijeni, tada rade dobar posao'

Dobronić kaže kako ponekad može biti osnovano da sudac podnese tužbu, ali ne deset ili petnaest, a objektivan je razlog ako se slučaj prikazuje krajnje neprofesionalno ili se u zloj vjeri pokazuje sučevo postupanje bez ikakve osnove kao nešto zlonamjerno. "To je jedan od kriterija o kojem se kod nas nedovoljno vodi računa", ustvrdio je.

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Snorlaks 02.05.2023.

    Ne treba njima povećanje plaće, ionako ne rade ništa. Ispijaju kave i oslobađaju kriminalce, dok mi crnčimo za crkavicu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare