To je to što me zanima!

"Dodikov referendum izazvat će novi rat u BiH, ali i Srbiji"

James Lyon, bivši član Međunarodne krizne skupine, upozorio je da bi referendum o nadležnosti sudova BiH u Republici Srpskoj mogao izazvati teške posljedice
Vidi originalni članak

James Lyon, bivši član Međunarodne krizne skupine i nekadašnji službenik u uredu predstavnika EU za BiH, optužio je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina za razbijanje BiH. 

Upozorio je da bi referendum u RS najavljen za 15. studeni, ako se održi, u Bosni i Hercegovini, ali i Srbiji mogao izazvati rat s teškim posljedicama. U tekstu za američki Foreign Policy koji prenosi Blic, Lyon je napisao da je referendum o nadležnosti sudova BiH u RS zapravo prikriveni Dodikov referendum o neovisnosti manjeg entiteta. 

- Nakon 20 godina mira taj referendum mogao bi uništiti sporazum koji je Bosnu i Hercegovinu održao na okupu. Zapad to mora zaustaviti - upozorava Lyon.

On kaže da je Milorad Dodik referendum organizirao na godišnjicu Daytonskog sporazuma i da njime želi baciti sjenku na proslavu 20 godina mira. Referendumsko pitanje koje glasi "Podržavate li neustavno i neovlašteno nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, posebno nametnutih zakona o Sudu i Tužiteljstvu (BiH) i provođenje njihovih odluka na teritoriju Republike Srpske?" za Lyona je pristrano i sugestivno i nudi samo jedan pravi odgovor.

Dodik će 'proglasiti neovisnost'

- Referendum će Dodiku dati političko i pravno pokriće da naredi institucijama Republike Srpske - od državne administracije do poreznika - da prestanu poštivati odluke državnog suda, presude i odluke te da opstruiraju rad tužiteljstva. To bi poništilo 20 godina napretka i započelo uništavanje pravnog poretka u BiH. Iako se referendum odnosi samo na pravosuđe, njegove destruktivne posljedice čine ga, de facto, proglašenjem neovisnosti - ocjenjuje Lyon.

On podsjeća da je 2011. godine Dodik zaprijetio referendumom o državnim pravosudnim institucijama, ali se povukao nakon što ga je EU umirila stvaranjem dijaloga o pravosuđu.

- Čini se da je Dodikov animozitet prema pravosudnom sustavu na državnoj razini povezan s njegovim gađenjem prema neovisnom sudstvu i njegovim osobnim strahom od optužbi za korupciju - piše Lyon.

Oporba na nogama: 'Milorade, daj ostavku!'

U međuvremenu opozicija u Republici Srpskoj na nogama je, a njeni čelnici prijete čak i demonstracijama. Čelnici Saveza za promjene Mladen Bosić, Mladen Ivanić, Dragan Čavić, Adam Šukalo i Milanko Mihajlica Dodika su pozvali da podnese ostavku. Optužuju ga za korupciju:

- Da nije bilo političke korupcije, ova vlast danas ne bi imala većinu. Organizirat ćemo cijelu seriju aktivnosti po općinama. To će biti javne tribine na kojima ćemo građanima RS objasniti kako stoje stvari. Ostavit ćemo rok vladi RS i Skupštini da se vrati u ustavno djelovanje. Ako to ne učine, onda ne isključujemo i izvanparlamentarnu borbu. Nećemo prihvatiti izvaninstitucionalno ponašanje vlasti - upozorio je Ivanić.

Dodik je rekao kako pristaje na prijevremene izbore, ali na svim razinama vlasti. Zahtjeve Saveza za promjene usporedio je sa zahtjevima lidera SDA Bakira Izetbegovića da RS odustane od referenduma.

- Opozicija je kilava, nisu oni spremni za razgovor - u svom je stilu poručio Dodik. 

Idi na 24sata

Komentari 104

  • BranimirStipčević 28.09.2016.

    Rat u Bosni je trebao završiti 1995, mjesec dana nakon Oluje padom Banja Luke i cjele zapadne bosne (u takozvanoj akciji Una) .....ali su to spriječili glupi ameri. Srbi bi ostali samo u malenom đepu prema Srbiji i to je to. Danas bi bili nebitna manjina koja o ničemu ne odlučuje. Dodik se vara da će Srbija sudjelovati u njegovom ratu. Oni neće prokockati ulazak u EU radi njih. Bosna će ostati cijela htjeli to srbi ili ne. U tom ratu koji bi on htio da pokrene niti jedna strana ne može pobjediti jer su i jedni i drugi totalni bezveznjaci u vojnom smislu. I osim toga rat u bosni zapad to neče dopustiti.

  • djusta1995 27.10.2015.

    Realnost je, što god da netko rekao, da je BiH nemoguće održati na životu upravo zbog republike srpske, kao što je jugoslaviju bilo teško održati zbog svih različitosti. Daytonski sporazum nije okončao rat u pravom smislu riječi, samo ga je odgodio. Sama pomisao na nekakvu republiku srpsku u bilo kakvom poretku je strašna jer je to genocidna tvorevina, i do njenog stvaranja uopće nije smjelo doći. Zato smo sad tu gdje jesmo.

  • Tea 80 27.10.2015.

    Dodik je, ne tak davno, bio u Rusiji i razgovarao sa Putinom. A sada se odvažio sa ovim čega se na početku bojao. Nešto se stvarno kuha. Moguće je da stvarno postoji nekakav pritajni dogovor Dodika i Putina.

Komentiraj...
Vidi sve komentare