Obavijesti

News

Komentari 104

"Dodikov referendum izazvat će novi rat u BiH, ali i Srbiji"

"Dodikov referendum izazvat će novi rat u BiH, ali i Srbiji"
1

James Lyon, bivši član Međunarodne krizne skupine, upozorio je da bi referendum o nadležnosti sudova BiH u Republici Srpskoj mogao izazvati teške posljedice

VIDEO

James Lyon, bivši član Međunarodne krizne skupine i nekadašnji službenik u uredu predstavnika EU za BiH, optužio je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina za razbijanje BiH. 

Upozorio je da bi referendum u RS najavljen za 15. studeni, ako se održi, u Bosni i Hercegovini, ali i Srbiji mogao izazvati rat s teškim posljedicama. U tekstu za američki Foreign Policy koji prenosi Blic, Lyon je napisao da je referendum o nadležnosti sudova BiH u RS zapravo prikriveni Dodikov referendum o neovisnosti manjeg entiteta. 

- Nakon 20 godina mira taj referendum mogao bi uništiti sporazum koji je Bosnu i Hercegovinu održao na okupu. Zapad to mora zaustaviti - upozorava Lyon.

On kaže da je Milorad Dodik referendum organizirao na godišnjicu Daytonskog sporazuma i da njime želi baciti sjenku na proslavu 20 godina mira. Referendumsko pitanje koje glasi "Podržavate li neustavno i neovlašteno nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, posebno nametnutih zakona o Sudu i Tužiteljstvu (BiH) i provođenje njihovih odluka na teritoriju Republike Srpske?" za Lyona je pristrano i sugestivno i nudi samo jedan pravi odgovor.

Dodik će 'proglasiti neovisnost'

- Referendum će Dodiku dati političko i pravno pokriće da naredi institucijama Republike Srpske - od državne administracije do poreznika - da prestanu poštivati odluke državnog suda, presude i odluke te da opstruiraju rad tužiteljstva. To bi poništilo 20 godina napretka i započelo uništavanje pravnog poretka u BiH. Iako se referendum odnosi samo na pravosuđe, njegove destruktivne posljedice čine ga, de facto, proglašenjem neovisnosti - ocjenjuje Lyon.

On podsjeća da je 2011. godine Dodik zaprijetio referendumom o državnim pravosudnim institucijama, ali se povukao nakon što ga je EU umirila stvaranjem dijaloga o pravosuđu.

- Čini se da je Dodikov animozitet prema pravosudnom sustavu na državnoj razini povezan s njegovim gađenjem prema neovisnom sudstvu i njegovim osobnim strahom od optužbi za korupciju - piše Lyon.

Oporba na nogama: 'Milorade, daj ostavku!'

U međuvremenu opozicija u Republici Srpskoj na nogama je, a njeni čelnici prijete čak i demonstracijama. Čelnici Saveza za promjene Mladen Bosić, Mladen Ivanić, Dragan Čavić, Adam Šukalo i Milanko Mihajlica Dodika su pozvali da podnese ostavku. Optužuju ga za korupciju:

- Da nije bilo političke korupcije, ova vlast danas ne bi imala većinu. Organizirat ćemo cijelu seriju aktivnosti po općinama. To će biti javne tribine na kojima ćemo građanima RS objasniti kako stoje stvari. Ostavit ćemo rok vladi RS i Skupštini da se vrati u ustavno djelovanje. Ako to ne učine, onda ne isključujemo i izvanparlamentarnu borbu. Nećemo prihvatiti izvaninstitucionalno ponašanje vlasti - upozorio je Ivanić.

Dodik je rekao kako pristaje na prijevremene izbore, ali na svim razinama vlasti. Zahtjeve Saveza za promjene usporedio je sa zahtjevima lidera SDA Bakira Izetbegovića da RS odustane od referenduma.

- Opozicija je kilava, nisu oni spremni za razgovor - u svom je stilu poručio Dodik. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu