To je to što me zanima!

Doktorica za svaku rakiju: Ne napije se nikada dok ih testira

Urška Kosić (31) iz Poreča je kušačica jakih rakija. Time zarađuje za život, a mjesečno dobije 5000 kuna Od svih rakija koje je testirala najdraža joj je medica
Vidi originalni članak

Urška Kosić (31) jedna je od rijetkih kušačica jakih rakija Hrvatskoj. Na zanimanju joj zasigurno zavide mnogi ljubitelji dobre kapljice. Ona testiranjem alkohola zarađuje za život, oko 5000 kuna na mjesec.

- Iznimno dobro razlikujem rakije po okusu, mirisu, boji i bistrini. Ni sama ne znam koliko sam do sada različitih rakija probala, a vjerojatno ima još puno vrsta koje nisam okusila. Prilikom testiranja uzorak rakije se ne guta. Progutam uzorke u čiju kvalitetu nisam sigurna kako bih dobila širu sliku. Organizam se jednostavno navikne na alkohol -pojašnjava, dodavši kako se do sada nikada nije napila tijekom testiranja. 

Nedavno je u Osijeku kušala 25 uzoraka s područja cijele Hrvatske. Ocjenjivala je kvalitetu rakija od jabuka, breskvi i marelica. Među brojnom ekipom kušača alkohola bile su samo dvije žene. Pojašnjava da u tom poslu spol nije bitan nego samo iskustvo u poslu. Urška nam sa smiješkom otkriva da unatoč iskustvu ipak nije imuna na alkohol.

- Daaaa, opila sam se puno puta. Opijala sam se i vinom i rakijom ali nikad na testiranju. To si ne možete dopustiti jer to nije profesionalno. Najbitnija uloga kušača rakije je ocjenjivanjem pomoći proizvođačima da unaprijede kvalitetu proizvodnje - priča nasmijana asistentica, pravi „doktor“ za rakije.

Najdraža joj je medica

Osim za rakije, Urška je senzorski analitičar i za maslinova ulja. Od svih vrsta rakije koje je testirala najdraža joj je medica.    

Na veleučilištu podučava studente

Urška svoje znanje testiranja rakije prenosi na studente Poljoprivrednog odjela riječkog veleučilišta u Poreču. Ondje je u u subotu bila u laboratoriju i testirala neke vrste rakija. Posao shvaća ozbiljno. 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • bustedagain 15.11.2010.

    Pravo zanimanje...naloces se i jos ti plate...LOL

  • rudikus 14.11.2010.

    Mene još niste otkrili???

  • tajnamoja 14.11.2010.

    zanimljivo zanimanje

Komentiraj...
Vidi sve komentare