Obavijesti

News

Komentari 7

Doktorica za svaku rakiju: Ne napije se nikada dok ih testira

Doktorica za svaku rakiju: Ne napije se nikada dok ih testira
2

Urška Kosić (31) iz Poreča je kušačica jakih rakija. Time zarađuje za život, a mjesečno dobije 5000 kuna Od svih rakija koje je testirala najdraža joj je medica

VIDEO

Urška Kosić (31) jedna je od rijetkih kušačica jakih rakija Hrvatskoj. Na zanimanju joj zasigurno zavide mnogi ljubitelji dobre kapljice. Ona testiranjem alkohola zarađuje za život, oko 5000 kuna na mjesec.

- Iznimno dobro razlikujem rakije po okusu, mirisu, boji i bistrini. Ni sama ne znam koliko sam do sada različitih rakija probala, a vjerojatno ima još puno vrsta koje nisam okusila. Prilikom testiranja uzorak rakije se ne guta. Progutam uzorke u čiju kvalitetu nisam sigurna kako bih dobila širu sliku. Organizam se jednostavno navikne na alkohol -pojašnjava, dodavši kako se do sada nikada nije napila tijekom testiranja. 

Nedavno je u Osijeku kušala 25 uzoraka s područja cijele Hrvatske. Ocjenjivala je kvalitetu rakija od jabuka, breskvi i marelica. Među brojnom ekipom kušača alkohola bile su samo dvije žene. Pojašnjava da u tom poslu spol nije bitan nego samo iskustvo u poslu. Urška nam sa smiješkom otkriva da unatoč iskustvu ipak nije imuna na alkohol.

- Daaaa, opila sam se puno puta. Opijala sam se i vinom i rakijom ali nikad na testiranju. To si ne možete dopustiti jer to nije profesionalno. Najbitnija uloga kušača rakije je ocjenjivanjem pomoći proizvođačima da unaprijede kvalitetu proizvodnje - priča nasmijana asistentica, pravi „doktor“ za rakije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najdraža joj je medica

Osim za rakije, Urška je senzorski analitičar i za maslinova ulja. Od svih vrsta rakije koje je testirala najdraža joj je medica.    

Na veleučilištu podučava studente

Urška svoje znanje testiranja rakije prenosi na studente Poljoprivrednog odjela riječkog veleučilišta u Poreču. Ondje je u u subotu bila u laboratoriju i testirala neke vrste rakija. Posao shvaća ozbiljno. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...