To je to što me zanima!

Drama na Velebitu: 'Dali smo sve od sebe da spasimo živote'

Planinare je nakon višesatnog hodanja zahvatilo olujno nevrijeme u blizini vrhova Šatorina i Matijević brijeg. U 3.30 sati, spašavatelji su planinare doveli do planinarskog skloništa
Vidi originalni članak

U nedjelju u 21.30 sati preko ŽC 112 HGSS Stanica Gospić zaprimila je poziv od dvoje planinara s područja srednjeg Velebita u blizini vrhova Šatorina i Matijević brijeg.  Planinare je nakon višesatnog hodanja zahvatilo olujno nevrijeme koje nije posustajalo.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Obilna kiša, orkanski vjetar, niska naoblaka i noć bili su razlozi zbog kojih su planinari skrenuli s označene staze i pokušavajući vratiti se na stazu potpuno izgubili orijentaciju u prostoru. Potpuno mokri, iscrpljeni i pothlađeni, planinari teško su mogli pobliže opisati lokaciju gdje se nalaze.  Situacija je nalagala brzu reakciju spašavatelja pa tako interventni tim odmah po dojavi izlazi na teren i po vrlo teškim vremenskim uvjetima, uz gotovo nikakvu vidljivost, u 02.00 sata pronalazi izgubljene planinare - priopćio je HGSS.  

Uslijedilo je brzo zbrinjavanje, utopljavanje i izlazak prema planinarskom skloništu Ograđenica podno Matijević brijega. Zbog pothlađenosti planinari su se kretali vrlo otežano i sporo, ali to je ujedno bio i način kako bi održali tjelesnu temperaturu.

- U 3.30 sati, spašavatelji su planinare doveli do planinarskog skloništa gdje ih je dočekala vatra te su im pruženi potrebni uvjeti i mogućnost za odmorom. Spašavateljima je trebalo još nekoliko sati do povratka u svoj topli dom. Umorni, ali ispunjeni u svitanje prekrasnog dana dolaze svojim obiteljima - navode u HGSS-u i dodaju: 'Vremena za odmor i nije bilo već samo zamjena odjeće i kreće  novi radni dan. Vraćajući se analiziramo i ovu akciju, …Da to je Velebit, ćudljiv i nepredvidiv pa i ljeti i često puta ne oprašta greške.  I na kraju…. I ovaj put reagirali smo pravovremeno, dali smo sve od sebe kako bi spasili život nesretnih planinara. Iznad svega cijenimo i poštujemo planinu, ona je naš saveznik, možda baš zbog toga i ovaj put nam je omogućila uspješno okončanje ove akcije spašavanja'.

Idi na 24sata

Komentari 37

  • robert774 27.08.2018.

    Zar ne slusaju metoroloski izvjestaj pa nekoliko dana se pricalo padu teperature pa sta ih tjero na avanturu ko im je vodic bio a zivote ugrozavat moglo je kobno zavrsit

  • JoJo21 27.08.2018.

    Iskreno nikad neću shvatiti ove planinare...bila sam par puta na nekim planinarenjima ali mi to ne predstavlja nikakvu ni draž niti zadovoljstvo, gubljenje vremena. Ali eto nekima je to očito samo bijeg od svakodnevnice i od samih sebe, pa se odlučuju na neke ''pothvate'' da kompenziraju svoj isprazni tužni život.

  • black_cat 27.08.2018.

    tko nije bio u planinini i suočio se s brzinskim i naglim promjenama atmosferskih prilika, bolje da šuti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare