To je to što me zanima!

Drugi pokušaj Vlade: Zakon o izbornim jedinicama stupa na snagu 8 dana od objave u NN

Nakon što je predsjednik Milanović Zakon o izbornim jedinicama potpisao već nakon što je trebao stupiti na snagu, ali u ustavnom roku na koji se pozvao, Vlada ga je ponovno s današnje sjednice uputila u Sabor
Vidi originalni članak

Predsjednik Republike propustio je potpisati Zakon na vrijeme, odnosno potpisao ga je nakon datuma koji je zakonodavac predvidio za stupanje na snagu i s obzirom na tu činjenicu potrebno je pristupiti izmjenama Zakona, poručio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica govoreći o Zakonu o izbornim jedinicama. 

SELAK RASPUDIĆ OTKRILA, MALENICA ODGOVARA Prava zavrzlama oko Zakona o izbornim jedinicama: 'Milanović ga nije na vrijeme potpisao'

Stoga ga s današnje sjednice šalju ponovno u Sabor, a mijenjaju samo odredbu koja se odnosi na datum stupanja na snagu. 

Podsjetimo, Zakon je izglasan 28. rujna i poslan odmah predsjedniku Zoranu Milanoviću na potpis. Obzirom da je Ustavni sud donio odluku da aktualni prestaje važiti od 1. listopada, Vlada je u novi Zakon stavila odredbu da stupa na snagu 1. listopada. No, predsjednik Milanović potpisao ga je tek 3. listopada, pozivajući se na svoj ustavno-pravni rok od osam dana, a Vlada ga je objavila u Narodnim novinama 4. listopada. I onda je nastala prava zavrzlama jer se zakoni, upozorila je mostova zastupnica Marija Selak Raspudić, koja je otkrila javnosti ovu proceduralnu pogrešku, ne mogu primjenjivati retroaktivno. 

NOVA RUNDA SUKOBA Milanović odgovara: 'Potpisao sam u ustavnom roku, nisam ja pisar koji će raditi na mig Vlade'

Ovog puta, u drugom pokušaju donošenju ovog Zakona, vladajući su postupili mudrije. 

- Ovim zakonskim prijedlogom mijenja se datum stupanja na snagu pa će stupiti na snagu osam dana od objave u Narodnim novinama - pojasnio je Malenica. 

Nakon kratkog primirja između dva brda, Zakon o izbornim jedinicama otvorio je novi krug sukoba. Dok oporba krivi vladajuće za šlamperaj, izrugujući im se za ovakvo sramoćenje i što su se uopće doveli u situaciju da zakon donose u posljednji tren, doslovno pet do 12, vladajući svoju krivicu ne vide.

SUKOB DVA BRDA Plenković: 'Milanović je namjerno propustio potpisati zakon o izbornim jedinicama'

Kriv je, naglašavaju već danima u svakoj mogućoj prilici, Milanović koji je, ističu, u dogovoru s oporbom namjerno opstruirao ovaj zakon. Tako će zastupnici ponovno raspravljati o njemu, vjerojatno već idući tjedan.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare