To je to što me zanima!

Dužnosnik MORH-a kaže suprotno od brigadira: 'Da je bilo eksploziva dron bi planuo'

Moguće da je modificirana i da je nešto eksplozivnih sredstava postavljeno u nju, vrlo je mala ta mogućnost s obzirom na to kako sam rekao, brzo i cijelom se dužinom zabila, kaže Ivica Grebenar iz MORH-a
Vidi originalni članak

Ivica Grebenar, ravnatelj Uprave za materijalne resurse MORH-a, za RTL je komentirao pad bespilotne letjelice u Zagrebu.

- S obzirom na to da je gotovo okomito udarila u tlo i cijelom se dužinom zabila, a cilj nam je gotovo ju čitavu izvući kako bi se mogle obaviti analize pa brzina u ovom slučaju nije primarna. Uzet ćemo vremena koliko nam treba - rekao je Grebenar.

ŠTO ĆE POKAZATI CRNA KUTIJA? Eksploziva u dronu moglo je biti 150 kg: 'Ako je nosio takvo što, onda namjena nije špijunska'

Iako je načelnik Odjela vojne policije rekao kako postoje indicije da je u letjelici bilo eksploziva, Grebenar pak kaže kako je mala mogućnost da je u letjelici bilo eksploziva.

- Ovo je izvidnička letjelica, ne znamo je li modificirana, ali je u principu izvidnička. Moguće da je modificirana i da je nešto eksplozivnih sredstava postavljeno u nju, vrlo je mala ta mogućnost s obzirom na to kako sam rekao, brzo i cijelom se dužinom zabila. Da je bilo eksploziva, goriva i slično, ona bi se zapalila. Treba biti pažljiv jer ako se nađe nosač podataka ili crna kutija onda bi nam to bilo korisno u istrazi kasnije - rekao je Grebenar.

ANALIZIRAT ĆE JE STRUČNJACI Pronašli crnu kutiju. Brigadir Kovačević: Postoje indicije da je letjelica nosila eksploziv

Kaže kako je mala vjerojatnost da se izvuku vjerodostojni podatci jer je letjelica prilično deformirana. Kaže da je moguće da ima i neke modifikacije.

- Najvjerojatnije su dodani noviji, osjetljiviji, suvremeniji senzori, možda data linkovi - kaže.

Što se tiče slučajnosti dolaska govori kako se može samo nagađati.

BEZ OBZIRA NA KASKO Dio vlasnika čije je automobile na Jarunu oštetio dron morat će sami snositi troškove popravka

- Imamo putanju leta i vjerojatno je iz Ukrajine - rekao je i pojasnio kako je za očekivati da ni Rusi ni Ukrajinci ne žele priznati čija je letjelica.

- Ukrajina nema vremena zrelo razmišljati o ovakvim situacijama. U ratu su - zaključio je Grebenar.

>>

Idi na 24sata

Komentari 130

  • crazy mind 13.03.2022.

    timo@ je u pravu. kaze morhov "strucnjak: "da je bilo exploziva letjelica bi se zapalila" (kod udara u tlo). svakako, da je imala upaljac koje se aktivira na udar. medutim izgleda da se neki morh-ovi "strucnjaci" nikada nisu malki od fotelja. koliko se samo topnickih ili minobacackih granata/mina nije aktiviralo kod udara u prepreku (metu ili tlo). neki zbog zatajenja upaljaca, neki zbog toga jer punioci nisu u brzini ukolonili osigurace (ili cak ni stavili upaljace). explozivi kojima se pune projektili su vrlo stabilni kako bi se izbjeglo nezeljeno aktiviranje

  • olovkajezakon 13.03.2022.

    Izjava izvučena iz konteksta. Da je bilo eksploziva, ili bi došlo do eksplozije ili ne bi. Da je bilo goriva, onda bi se vjerojatno zapalila pri udaru, a onda bi se uslijed požara eksploziv zapalio i izgorio ili bi došlo do eksplozije. Malo je tu više trebalo pojasniti kako može doći do eksplozije, a kako do zapaljenja eksploziva.

  • Jopazg 13.03.2022.

    Lijepo im je Selak objasnio! Otkaz ministru obrane i hitna modernizacija oruzanih snaga.

Komentiraj...
Vidi sve komentare