To je to što me zanima!

Dvije žene ušle u indijski hram: Svećenik ga je odmah zatvorio

U hinduistički hram u državi Kerali na jugu Indije ušle su dvije žene i tako se usprotivile stoljećima staroj zabrani ulaska. Prekršile su tradiciju po kojoj žene u reproduktivnoj dobi ne smiju ući u hram
Vidi originalni članak

Premijer države Kerali na jugu Indije kazao je kako bi potez dvije žene koje su ušle u hinduistički hram mogao izazvati oštre reakcije konzervativnih hinduističkih skupina. Naime,  rano ujutro u srijedu dvije žene u četrdesetim godinama su se usprotivile stoljećima staroj zabrani ulaska u u prostorije hrama Sabarimala i prekršile  tradiciju po kojoj žene u reproduktivnoj dobi, od 10 do 50 godina, ne smiju ući u hram.

Konzervativne hinduističke skupine vjeruje da žene u reproduktivnoj dobi mogu oskvrnuti svetište. Lokalni mediji su izvijestili da je glavni svećenik zatvorio hram radi obreda "pročišćenja" nakon posjeta žena.

UKINULI ZAKON Indijci odahnuli: Za preljub više neće ići na pet godina u zatvor

Video koji je snimila lokalna policija, a objavio ANI na internetu u srijedu prikazuje dvije žene unutar hrama prekrivenih glava.

Vlada brani svoju odluku o zaštiti žena koje žele ući u hram, navodeći da je to pitanje građanskih prava.

'Žene u reproduktivnoj dobi su nečiste'

Indijski Vrhovni sud ukinuo je krajem rujna prošle godine zabranu ženama i djevojkama u dobi 10 do 50 godina da uđu u poznati hinduistički hram u državi Kerali na jugu zemlje. Nakon odluke suda izbili su nasilni prosvjedi u toj državi.

U nekim hinduističkim zajednicama žene se u reproduktivnoj dobi smatraju nečistima, što je dovelo do raznih ograničenja a u nekim slučajevima i do potpune zabrane ulaska žena u reproduktivnoj dobi na određena mjesta.

NESRETNE ŽENE Stravične sudbine: Nekad su ih spaljivali, a danas ih protjeruju

Ukidajući zabranu, vrhovni sudac rekao je da se "ograničenja nametnuta u hramu Sabarimala ne mogu smatrati temeljnom vjerskom praksom".

Idi na 24sata

Komentari 7

  • 02.01.2019.

    Zatucanost na nivou. A iz Hrvatske u Indiju idu razni likovi i likuše na " duhovnu obnovu " Koji tudumi.

  • VelikiRoko 02.01.2019.

    Isto kao u krscanskoj religiji nemogu biti svecenice.. Zakoni svih danasnjih religija su pisani kad su zene bile u rangu sluge..

  • 02.01.2019.

    Zašto ne potpišu Istambulsku ? U trenu će im sve nepravde nanesene ženama nestati.

Komentiraj...
Vidi sve komentare