To je to što me zanima!

Ella je prava zaposlenica Centra za autizam: 'Uz nju smo kod neke djece vidjeli prvi osmijeh'

SJAJNI REZULTATI U Centru za autizam u Osijeku korisnicima je odnedavno u pomoć priskočila i dvogodišnja labradorica Ella, educirana da bude terapijski pas
Vidi originalni članak

Na vratima osječkog Centra za autizam prije zaposlenika pozdrave vas brojni dječji crteži crne labradorice Elle uz natpise: “Ovdje čuvam ja“.

Ella nije maskota centra, nego nova uzorna zaposlenica koja svaki dan uveseljava djecu u Centru za autizam. Vrlo brzo je ova brižna labradorica postala omiljena kod zaposlenika Centra, kao i učenika. Tako nas je nakon samo nekoliko koraka susreo jedan od učenika uz pristojan pozdrav i vrlo brzi zaključak: “Vi ste ovdje sigurno zbog naše Elle!“.

Centar za autizam ima 18 polaznika predškolskog uzrasta i 37 polaznika od osnovnoškolskog uzrasta do 21 godine. I svi su oduševljeni Ellom.

Brižna i pažljiva 

Dvogodišnja labradorica Centru se pridružila u sklopu projekta “Terapijski pas” Centra za autizam i Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča. Navode iz Centra kako je ovakav pas, koji prođe edukaciju poput Elle, idealan za rad s djecom s poteškoćama. Psi im, među ostalim, pomažu u učenju kroz igru i savladavanju svakodnevnih vještina te im pružaju bezuvjetnu ljubav.

Za rad s Ellom osposobljene su dvije djelatnice, Elizabeta Haničar i Vedrana Jugović. Elizabeta (33), edukacijska rehabilitatorica, na osposobljavanju se pokazala i više nego entuzijastičnom te je odlučila labradoricu Ellu udomiti.

U novi dom Ella je stigla večer prije svojeg prvog radnog dana i od tada su nerazdvojne.

Osim brižne naravi koja je čini idealnim terapijskim psom, postoji poseban razlog zašto je Ella i crna i labradorica. Ovo je vrsta koja se rijetko ljuti, brzo zaboravlja i gotovo nikad ishitreno ne reagira na situaciju.

- Istraživanja su pokazala da djeca s dijagnozom poremećaja iz spektra autizma bolje reagiraju na crne labradore nego na svijetle jer crni nemaju izražene crte lica, na primjer, oči ili njušku druge boje. S obzirom na to da nema dominantnih karakteristika koje bi im odvlačile pozornost, na djecu djeluje umirujuće - objašnjava nam Elizabeta Haničar.

Izazvala golemu sreću 

Ellina prisutnost donijela je veliku promjenu u atmosferi i bolje rezultate od očekivanih. Djelatnici nam oduševljeno kažu kako su čak vidjeli osmijehe kod neke djece koja ih nikad nisu pokazala. Ponosan ovim projektom i napretkom je i Vladimir Bjelobrk (35), ravnatelj Centra za autizam u Osijeku.

Prvi dan Ellu su doveli jednom 17-godišnjem učeniku.

- To oduševljenje nikad neću zaboraviti. Samo je govorio: ‘Pogledajte, pas je tu!’, ni sam nije vjerovao što vidi. Svi smo se taj dan razveselili - priča ravnatelj.

- Želim da prisutnost Elle i njezinih prijatelja u školstvu postane uobičajena, a ne ‘izvan okvira’ - zaključuje ravnatelj Vladimir Bjelobrk.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • ..lola. 15.03.2021.

    Životinje su veliki instrument u terapijama djece i odraslih s ovim poteškoćama

  • 15.03.2021.

    Labradori su takve dobrice od pasa da je to cudo

  • amun6 15.03.2021.

    i onda kad takvog istog psa netko drži danonoćno u boxu........

Komentiraj...
Vidi sve komentare