To je to što me zanima!

EP ima 7 klubova zastupnika, većinu ima EPP u kojoj je HDZ

Europski parlament trenutno ima 754 člana koji su izabrani u 27 zemalja članica, a uskoro će im se pridružiti i 12 hrvatskih predstavnika. Podijeljeni su u klubove
Vidi originalni članak

Zastupnici u Europskom parlamentu raspoređuju se u multinacionalne klubove zastupnika. Raspodjela u klubove bitna je za rad Parlamenta. Formiranje klubova preduvjet je za ostvarivanje važnih prava u EP-u, a to su raspoređivanje vremena koje je govornicima na raspolaganju, broj izvjestitelja i predstavnika u predstavništvima odbora, minimalni broj glasova za formiranje istražnih odbora, te broj ureda i djelatnika u tajništvu. 

Europski parlament trenutno ima 754 člana koji su izabrani u 27 zemalja članica, a uskoro  će im se pridružiti i 12 hrvatskih predstavnika. Od 1979. godine zastupnici se izabiru na neposrednim izborima na temelju općeg prava glasa na razdoblje od pet godina. Nakon izbora obično postaju dio jedne od frakcija u EP-u. Iako ih većina odabere neki klub zastupnika, u trenutnom sazivu je 27 neopredijeljenih zastupnika. 

U EP-u trenutno je ustrojeno sedam klubova zastupnika, a tri najveće frakcije su Europska pučka stranka (268 zastupnika), Frakcija Socijaldemokratske stranke Europe u Europskom parlamentu (187 zastupnika) i Savez liberala i demokrata za Europu (85 zastupnika). Članovi se u EP-u grupiraju po političkom opredjeljenju, a ne po nacionalnosti. 

Europska pučka stranka je stranka desnog centra osnovana 1976. godine, a drži vodeće pozicije u Europskoj komisiji, Europskom vijeću, te Europskom parlamentu. Članica EPP-a je i Angela Mekel. Pridružena članica stranke je i Hrvatska, a dio stranke tako su Hrvatska demokratska zajednica i Hrvatska seljačka stranka. 

Stranka europskih socijalista okuplja socijalističke, socijaldemokratske i radničke europske stranke, te čini drugu najveću frakciju u Europskom parlamentu. Osnovana je 1992. godine sa sjedištem u Bruxellesu, a među pridruženim članicama, odnosno strankama je Socijaldemokratska partija Hrvatske. 

Savez liberala i demokrata za Europu okuplja liberalne, demokratske i reformističke stranke, među kojima su i članice iz Hrvatske Hrvatska socijalno-liberalna stranka, Istarski demokratski sabor i Hrvatska narodna stranka.  Treća je najveća frakcija u Europskom parlamentu. 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Hasenfefer 10.04.2013.

    Ovak. Meni to ni ništ nije jasno. Znači mene ne zanima izborni naćin biranja /eu) kao ni koliko buju imali plaću. Mene zanima kaj se u EU parlamentu dela i kaj ti kandidati misle delat u EU parlamentu. I to konketne stvari, a ne ko jakovčić neke bajke priča a ne kuži da za investitore mora biti u Županiji Istarskoj a ne u EU parlamentu. Ka j se jezika tiče dovoljno je znati engleski. Za sve drugo TU je univerzalni prevoditelj i VISA kartica. Glavni sponzor naših parlamentaraca za EU parlament (to su ovi kaj nemaju sitnog)

  • feba 10.04.2013.

    Meni se a vjerujem ni mnogima politika te najjače frakcije pod vodstvom Merkelice ni malo ne sviđa.Jača Njemačka i još dvije-tri države a sve ostalo (a mnogo ih je ) propade.

  • Capafiori 09.04.2013.

    7 klubova zastupnika? Baš kao priča od stoljeća sedmog.... "Domoljubi" napuštaju zemlju sa našim parama, još samo fali da se potuku za EU fotelje :))) Trezore su ionako počistili.

Komentiraj...
Vidi sve komentare