Obavijesti

News

Komentari 11

EP ima 7 klubova zastupnika, većinu ima EPP u kojoj je HDZ

EP ima 7 klubova zastupnika, većinu ima EPP u kojoj je HDZ
1

Europski parlament trenutno ima 754 člana koji su izabrani u 27 zemalja članica, a uskoro će im se pridružiti i 12 hrvatskih predstavnika. Podijeljeni su u klubove

VIDEO

Zastupnici u Europskom parlamentu raspoređuju se u multinacionalne klubove zastupnika. Raspodjela u klubove bitna je za rad Parlamenta. Formiranje klubova preduvjet je za ostvarivanje važnih prava u EP-u, a to su raspoređivanje vremena koje je govornicima na raspolaganju, broj izvjestitelja i predstavnika u predstavništvima odbora, minimalni broj glasova za formiranje istražnih odbora, te broj ureda i djelatnika u tajništvu. 

Europski parlament trenutno ima 754 člana koji su izabrani u 27 zemalja članica, a uskoro  će im se pridružiti i 12 hrvatskih predstavnika. Od 1979. godine zastupnici se izabiru na neposrednim izborima na temelju općeg prava glasa na razdoblje od pet godina. Nakon izbora obično postaju dio jedne od frakcija u EP-u. Iako ih većina odabere neki klub zastupnika, u trenutnom sazivu je 27 neopredijeljenih zastupnika. 

U EP-u trenutno je ustrojeno sedam klubova zastupnika, a tri najveće frakcije su Europska pučka stranka (268 zastupnika), Frakcija Socijaldemokratske stranke Europe u Europskom parlamentu (187 zastupnika) i Savez liberala i demokrata za Europu (85 zastupnika). Članovi se u EP-u grupiraju po političkom opredjeljenju, a ne po nacionalnosti. 

Europska pučka stranka je stranka desnog centra osnovana 1976. godine, a drži vodeće pozicije u Europskoj komisiji, Europskom vijeću, te Europskom parlamentu. Članica EPP-a je i Angela Mekel. Pridružena članica stranke je i Hrvatska, a dio stranke tako su Hrvatska demokratska zajednica i Hrvatska seljačka stranka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stranka europskih socijalista okuplja socijalističke, socijaldemokratske i radničke europske stranke, te čini drugu najveću frakciju u Europskom parlamentu. Osnovana je 1992. godine sa sjedištem u Bruxellesu, a među pridruženim članicama, odnosno strankama je Socijaldemokratska partija Hrvatske. 

Savez liberala i demokrata za Europu okuplja liberalne, demokratske i reformističke stranke, među kojima su i članice iz Hrvatske Hrvatska socijalno-liberalna stranka, Istarski demokratski sabor i Hrvatska narodna stranka.  Treća je najveća frakcija u Europskom parlamentu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...