To je to što me zanima!

EU će surađivati s talibanima, samo ako će poštovati temeljna prava, uključujući i prava žena

Moramo stupiti u kontakt s vlastima u Kabulu ... talibani su dobili rat, pa ćemo morati razgovarati s njima, rekao je Josep Borell. Stav EU je iznio nakon hitnog sastanka ministara vanjskih poslova
Vidi originalni članak

EU će nakon povratka talibana na vlast surađivati ​​s novom afganistanskom vladom samo ako bude poštovala temeljna prava, uključujući prava žena i ako osigura da teroristi ne koriste afganistanski teritorij, izjavio je u utorak šef europske diplomacije Josep Borell.

POGLEDAJTE VIDEO

On je stav EU-a iznio nakon hitnog sastanka europskih ministara vanjskih poslova na kojemu se raspravljalo o munjevitom talibanskom zauzimanju afganistanske prijestolnice Kabula.

"Moramo stupiti u kontakt s vlastima u Kabulu ... talibani su dobili rat, pa ćemo morati razgovarati s njima", rekao je na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka.

AFGANISTANSKI GOSPODAR RATA Siradžudin je vođa talibana: FBI za njega nudi milijune, naredio napad u kojem je poginuo Hrvat

Uskoro ćemo morati započeti dijalog da bi se spriječile potencijalna migracijska katastrofa i humanitarna kriza, dodao je Borrell.

Istaknuo je da je prioritet EU-a evakuacija svojeg osoblja i njihovih afganistanskih suradnika iz Kabula. Obećao je da će EU usred "pogoršanja humanitarne situacije u Afganistanu" nastaviti pružati pomoć građanima te zemlje.

"Suradnja s bilo kojom budućom afganistanskom vladom bit će uvjetovana mirnim i uključivim rješenjem i poštivanjem temeljnih prava svih Afganistanaca, a pritom mislim na žene, mlade ljude i pripadnike manjina, kao i poštivanjem međunarodnih obveza Afganistana. Ona će biti uvjetovana i predanošću u borbi protiv korupcije, a od nove vlade očekujemo i da onemogući terorističkim organizacijama korištenje afganistanskog teritorija", rekao je Borell.

NISU UZ BIDENA Američka potpora povlačenju iz Afganistana pala nakon objave potresnih snimki evakuacije

Pozvao je sve strane da omoguće siguran i nesmetan pristup humanitarnoj pomoći afganistanskim ženama, muškarcima i djeci u potrebi, među kojima je i mnoštvo raseljenih osoba unutar države.

"EU poziva talibane da u svim okolnostima poštuju svoje obveze u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom. EU će poduprijeti i zemlje koje graniče s Afganistanom da se što uspješnije suoče s priljevom i sve većim protokom izbjeglica i migranata", rekao je Borell.

Idi na 24sata

Komentari 30

  • prettner 18.08.2021.

    Jadna EU i jadni zapadnjaci. Toliko degradirani. Brinu se za žene u Afganistanu, a kod njih žena više nema vrijednost ako se ne oblači kao prostitutka, a niti gume ne mogu prodati ako žena nije polugola na reklami. Mladež na društvenim mrežama "lajka" jadnu upropaštenu ženu, koju su razgolitili i dali joj vrijednosti na temelju tijela. Moderna glazba postala je ništa drugo doli trash jednako razgolićenih žena i to nazivaju umjetnošću. Muškarci su postali pijane marijonete sisa i guzica. Nespremni dati vjerodostojnu zaštitu ženi, jer takva zaštita se plaća doživotnom vjernošću. Bolje je dati takozvanu slobodu, pa voditi život vječno dostupne besplatne prostitucije, sa neograničenim abortusima i ko zna kojim napravama koje će gurati u sve rupe tijela. #women #rights #afganistan #modernwomen

  • PRAVDA999 18.08.2021.

    Vrši se prisilna seoba naroda..ono što vam "teoretičari zavjera" već godinama prije najavljuju..

  • fanatik_ 17.08.2021.

    Dajte molim vas.. zato se na desetke tisuca njih hvataju za avione u bijegu iz zemlje. Ali zamisli ne bilo gdje, ne arapske bliske zemlje vec nicime njima kulutorom slicnoj europi. Teraj to u u tri krasna, borite i branite svoje.. Ali od koga zapravo kad su i sami talibani..

Komentiraj...
Vidi sve komentare