Obavijesti

News

Komentari 30

EU će surađivati s talibanima, samo ako će poštovati temeljna prava, uključujući i prava žena

EU će surađivati s talibanima, samo ako će poštovati temeljna  prava, uključujući i prava žena

Moramo stupiti u kontakt s vlastima u Kabulu ... talibani su dobili rat, pa ćemo morati razgovarati s njima, rekao je Josep Borell. Stav EU je iznio nakon hitnog sastanka ministara vanjskih poslova

VIDEO

EU će nakon povratka talibana na vlast surađivati ​​s novom afganistanskom vladom samo ako bude poštovala temeljna prava, uključujući prava žena i ako osigura da teroristi ne koriste afganistanski teritorij, izjavio je u utorak šef europske diplomacije Josep Borell.

POGLEDAJTE VIDEO

VIDEO

On je stav EU-a iznio nakon hitnog sastanka europskih ministara vanjskih poslova na kojemu se raspravljalo o munjevitom talibanskom zauzimanju afganistanske prijestolnice Kabula.

"Moramo stupiti u kontakt s vlastima u Kabulu ... talibani su dobili rat, pa ćemo morati razgovarati s njima", rekao je na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka.

Siradžudin je vođa talibana: FBI za njega nudi milijune, naredio napad u kojem je poginuo Hrvat
Siradžudin je vođa talibana: FBI za njega nudi  milijune, naredio napad u kojem je poginuo Hrvat

Uskoro ćemo morati započeti dijalog da bi se spriječile potencijalna migracijska katastrofa i humanitarna kriza, dodao je Borrell.

Istaknuo je da je prioritet EU-a evakuacija svojeg osoblja i njihovih afganistanskih suradnika iz Kabula. Obećao je da će EU usred "pogoršanja humanitarne situacije u Afganistanu" nastaviti pružati pomoć građanima te zemlje.

"Suradnja s bilo kojom budućom afganistanskom vladom bit će uvjetovana mirnim i uključivim rješenjem i poštivanjem temeljnih prava svih Afganistanaca, a pritom mislim na žene, mlade ljude i pripadnike manjina, kao i poštivanjem međunarodnih obveza Afganistana. Ona će biti uvjetovana i predanošću u borbi protiv korupcije, a od nove vlade očekujemo i da onemogući terorističkim organizacijama korištenje afganistanskog teritorija", rekao je Borell.

Američka potpora povlačenju iz Afganistana pala nakon objave potresnih snimki evakuacije
Američka potpora povlačenju iz Afganistana pala nakon objave potresnih snimki evakuacije

Pozvao je sve strane da omoguće siguran i nesmetan pristup humanitarnoj pomoći afganistanskim ženama, muškarcima i djeci u potrebi, među kojima je i mnoštvo raseljenih osoba unutar države.

"EU poziva talibane da u svim okolnostima poštuju svoje obveze u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom. EU će poduprijeti i zemlje koje graniče s Afganistanom da se što uspješnije suoče s priljevom i sve većim protokom izbjeglica i migranata", rekao je Borell.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu