To je to što me zanima!

Europski centar za kontrolu bolesti: Majmunske boginje bi mogle postati endemska bolest

Vjerojatnost širenja virusa putem bliskih kontakata, kao što su seksualni odnosi među osobama s više partnera, smatra se visokom, govore iz ECDC-a
Vidi originalni članak

Ako se aktualni val majmunskih boginja u Europi prenese s ljudi i proširi među životinjama, ta bi bolest mogla postati endemska, objavio je u ponedjeljak Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

'OVO MOŽEMO SPRIJEČITI' WHO: Ne postoje dokazi da su majmunske boginje mutirale, ali izbijanje virusa je netipično

Javnozdravstvene službe za ljude i životinje usko su surađivale kako bi zbrinule ljubimce koji su bili izloženi zarazi i spriječili da se bolest prenese na divlje životinje, izvijestio je ECDC. Također je priopćeno da su slučajevi majmunskih boginja među ljudima trenutno zabilježeni prvenstveno među homoseksualnim muškarcima što ukazuje na mogućnost da se zaraza prenosi putem spolnih odnosa.

POJAVILE SE U AUSTRIJI Majmunske boginje sve bliže Hrvatskoj: 'Ne očekujemo veću zarazu, ali smo ipak na oprezu'

“Većina do sada zaraženih imala je blage simptome. Vjerojatnost širenja bolesti među širom populacijom je vrlo niska”, rekla je šefica ECDC-a Andrea Ammon.

“No, vjerojatnost širenja virusa putem bliskih kontakata, kao što su seksualni odnosi među osobama s više partnera, smatra se visokom”, dodala je.

BOGINJE U BEČU Majmunske boginje stigle i do Austrije: U bolnicu zaprimljen muškarac (35), u izolaciji je

ECDC je ukazao na važnost što brže potvrde novih slučajeva bolesti. Zaražene osobe trebaju biti u izolaciji dok kraste uzrokovane bolešću ne otpadnu i trebaju izbjegavati kontakt s osobama oslabljenog imuniteta i sa životinjama.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • ChandlerBing4 24.05.2022.

    Ako se bolest i prosiri jako barem ce se oni sto govore da cijepivo protiv korone nije ispitano dovoljno vrlo rado cijepiti prema tome onim cijepivom protiv velikih boginja posto kazu da je to cijepivo ucinkovito protiv ovog virusa. Ja recimo bas to cijepivo nema sanse da bi primio trenutno posto ono ima daleko vise nuspojava, znaci neusporedivo vise nego ono protiv korone.

Komentiraj...
Vidi sve komentare