News

Komentari 1

Europski centar za kontrolu bolesti: Majmunske boginje bi mogle postati endemska bolest

Europski centar za kontrolu bolesti:  Majmunske boginje bi mogle postati endemska bolest

Vjerojatnost širenja virusa putem bliskih kontakata, kao što su seksualni odnosi među osobama s više partnera, smatra se visokom, govore iz ECDC-a

Ako se aktualni val majmunskih boginja u Europi prenese s ljudi i proširi među životinjama, ta bi bolest mogla postati endemska, objavio je u ponedjeljak Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

Javnozdravstvene službe za ljude i životinje usko su surađivale kako bi zbrinule ljubimce koji su bili izloženi zarazi i spriječili da se bolest prenese na divlje životinje, izvijestio je ECDC. Također je priopćeno da su slučajevi majmunskih boginja među ljudima trenutno zabilježeni prvenstveno među homoseksualnim muškarcima što ukazuje na mogućnost da se zaraza prenosi putem spolnih odnosa.

“Većina do sada zaraženih imala je blage simptome. Vjerojatnost širenja bolesti među širom populacijom je vrlo niska”, rekla je šefica ECDC-a Andrea Ammon.

“No, vjerojatnost širenja virusa putem bliskih kontakata, kao što su seksualni odnosi među osobama s više partnera, smatra se visokom”, dodala je.

ECDC je ukazao na važnost što brže potvrde novih slučajeva bolesti. Zaražene osobe trebaju biti u izolaciji dok kraste uzrokovane bolešću ne otpadnu i trebaju izbjegavati kontakt s osobama oslabljenog imuniteta i sa životinjama.