To je to što me zanima!

Fuchs: 'Plaće nastavnika od ožujka će biti veće za 20 posto, ima novosti i u e-Dnevniku'

Plaće nastavnika su u mandatu ove vlade u prosjeku rasle preko 40 posto. Prosječna plaća je oko 1300 eura, međutim - te plaće idu i do 2000 eura ako su nastavnici napredovali u kategorijama gdje mogu, komentirao je
Vidi originalni članak

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs je za Dnevnik HTV-a najavio da bi od ožujka plaće nastavnika trebale rasti za dodatnih 20 posto.

Komentirao je izmjene i dopune Zakona o obrazovanju te dodao da treba donijeti novi Zakon o obrazovanju.

- Potrebno je donijeti novi zakon, međutim - izmjene i dopune ovog zakona morali smo donijeti da bi ispunili određene pokazatelje unutar MPO-a, kako bi se mogla povući velika sredstva za izgradnju i dogradnju škola. Trebalo je u zakonodavnom okviru Hrvatske otvoriti mogućnost da sve škole do 2027. godine prijeđu u jednu smjenu - rekao je Fuchs.

'CILJ NIJE KAŽNJAVATI' Radovan Fuchs: 'Zakonom o hrvatskom jeziku osigurava se sustavna skrb o njemu'

Fuchs je naglasio kako će izmjenama i dopunama zakona manjim i područnim školama biti omogućeni jednaki uvjeti kakve imaju škole u većim sredinama.

- Najvažnije izmjene i dopune su ove koje omogućuju daljnji postupak odvijanja škologradnje i velikih infrastrukturnih promjena u našem sustavu odgoja i obrazovanja kako bi sva djeca imala jednake uvjete, ne samo ona u većim gradovima nego i ona u ruralnim područjima, kako bi male i područne škole dobile primjerene prostore i uvjete za izvođenje nastave -. rekao je.

Novost u eDnevniku: Roditelji će moći pravdati do tri dana izostanka iz škole

Ministar Fuchs govori kako je nastavnicima sada omogućeno premjestiti se u školu koja im je blizu mjesta stanovanja ako se ravnatelji tako dogovore.

- Omogućili smo linearnu prohodnost nastavnika iz jedne u drugu školu ako se ravnatelji tako dogovore. Ako postoji mogućnost prelaska u školu koja je bliža mjestu stanovanja nastavnika, to sada može učiniti - rekao je Fuchs te je najavio promjene u eDnevniku.

ŽELE DRUGAČIJU PREHRANU Prijatelji životinja pisali Fuchsu, traže veganske obroke u menzi: 'Zar je teško pohati bez jaja?'

- Promjene su u dijelu eDnevnika koji omogućuje roditeljima da do tri dana izostanka iz škole ispričaju dijete . rekao je. 

Upitan koliko je vjerojatno da dođe do zlouporabe sustava, Fuchs je odgovorio kako djeca nemaju pristup toj aplikaciji.

- Dijete bi moralo onda ukrasti ili domoći se mobitela roditelja na kojem je aplikacija. Djeca nemaju tu aplikaciju - kaže.

'Prosječna plaća je oko 1300 eura, ali idu i do 2000 eura'

Fuchs je komentirao i veliku zainteresiranost škola za projekt cjelodnevne nastave. Otkrio je kako ih se u međuvremenu zainteresiralo još 10. 

- Javilo se desetak škola. Mi, naravno, nismo zatvorili vrata. U inicijalnoj varijanti nismo zamislili da bi se broj škola koje ulaze u eksperimentalni program povećavao, međutim - kada vidimo kakva je situacija na terenu - sljedeće godine ćemo svakako razmisliti o tome - govori ministar.

Odgovarajući na pitanje što mu je najveća želja kada je riječ o poboljšanju obrazovnog sustava, Fuchs je rekao da želi stvoriti djeci uvjete kakve zaslužuju.

UPUTILI IH U SABORSKU PROCEDURU Fuchs o izmjenama zakona: 'Cilj je pristup kvalitetnom sustavu i jednake šanse za osobni razvoj'

- Da stvorimo uvjete svoj djeci kakve zaslužuju, da stvorimo uvjete nastavnicima da izvode nastavu onako kako žele - kazao je i najavio veće plaće za nastavnike.

- Plaće nastavnika su u mandatu ove vlade u prosjeku rasle preko 40 posto. Prosječna plaća je oko 1300 eura, međutim - te plaće idu i do 2000 eura ako su nastavnici napredovali u kategorijama gdje mogu. Tako izvrsni savjetnici imaju gotovo 2000 eura plaću. Od ožujka bi plaća trebala rasti za dodatnih 20 posto - rekao je Fuchs za Dnevnik HTV-a.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Cipelcug 16.12.2023.

    Kada će minimalna plaća porasti na 1.000,00€ neto??

  • kormilar 16.12.2023.

    Prije izbora treba manje pljačkati državnu kasu, da bi se moglo više davati narodu! Bit će vremena za pljačku, ako HDZ opet bude izabran!

  • i.hun 16.12.2023.

    Dijete bi moralo onda ukrasti ili domoći se mobitela roditelja na kojem je aplikacija. Djeca nemaju tu aplikaciju - kaže Fuchs. Prvo to nije jedina zlouporaba jer djecu se opravdava iz puno razloga i to nastavnici najbolje vide. Dijete dva dana ne ide u školu zbog "bolesti" a treći je dan viđen da sudjeluje na nogometnom turniru, na dan ispita česte su "temperature",..., a vjerujte da učenicima viših razreda nije nepoznanica uzeti mobitel roditelja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare