Obavijesti

News

Komentari 5

Fuchs: 'Plaće nastavnika od ožujka će biti veće za 20 posto, ima novosti i u e-Dnevniku'

Fuchs: 'Plaće nastavnika od ožujka će biti veće za 20 posto, ima novosti i u e-Dnevniku'

Plaće nastavnika su u mandatu ove vlade u prosjeku rasle preko 40 posto. Prosječna plaća je oko 1300 eura, međutim - te plaće idu i do 2000 eura ako su nastavnici napredovali u kategorijama gdje mogu, komentirao je

VIDEO

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs je za Dnevnik HTV-a najavio da bi od ožujka plaće nastavnika trebale rasti za dodatnih 20 posto.

Komentirao je izmjene i dopune Zakona o obrazovanju te dodao da treba donijeti novi Zakon o obrazovanju.

- Potrebno je donijeti novi zakon, međutim - izmjene i dopune ovog zakona morali smo donijeti da bi ispunili određene pokazatelje unutar MPO-a, kako bi se mogla povući velika sredstva za izgradnju i dogradnju škola. Trebalo je u zakonodavnom okviru Hrvatske otvoriti mogućnost da sve škole do 2027. godine prijeđu u jednu smjenu - rekao je Fuchs.

Radovan Fuchs: 'Zakonom o hrvatskom jeziku osigurava se sustavna skrb o njemu'
Radovan Fuchs: 'Zakonom o hrvatskom jeziku osigurava se sustavna skrb o njemu'

Fuchs je naglasio kako će izmjenama i dopunama zakona manjim i područnim školama biti omogućeni jednaki uvjeti kakve imaju škole u većim sredinama.

- Najvažnije izmjene i dopune su ove koje omogućuju daljnji postupak odvijanja škologradnje i velikih infrastrukturnih promjena u našem sustavu odgoja i obrazovanja kako bi sva djeca imala jednake uvjete, ne samo ona u većim gradovima nego i ona u ruralnim područjima, kako bi male i područne škole dobile primjerene prostore i uvjete za izvođenje nastave -. rekao je.

Novost u eDnevniku: Roditelji će moći pravdati do tri dana izostanka iz škole

Ministar Fuchs govori kako je nastavnicima sada omogućeno premjestiti se u školu koja im je blizu mjesta stanovanja ako se ravnatelji tako dogovore.

- Omogućili smo linearnu prohodnost nastavnika iz jedne u drugu školu ako se ravnatelji tako dogovore. Ako postoji mogućnost prelaska u školu koja je bliža mjestu stanovanja nastavnika, to sada može učiniti - rekao je Fuchs te je najavio promjene u eDnevniku.

Prijatelji životinja pisali Fuchsu, traže veganske obroke u menzi: 'Zar je teško pohati bez jaja?'
Prijatelji životinja pisali Fuchsu, traže veganske obroke u menzi: 'Zar je  teško pohati bez jaja?'

- Promjene su u dijelu eDnevnika koji omogućuje roditeljima da do tri dana izostanka iz škole ispričaju dijete . rekao je. 

Upitan koliko je vjerojatno da dođe do zlouporabe sustava, Fuchs je odgovorio kako djeca nemaju pristup toj aplikaciji.

- Dijete bi moralo onda ukrasti ili domoći se mobitela roditelja na kojem je aplikacija. Djeca nemaju tu aplikaciju - kaže.

'Prosječna plaća je oko 1300 eura, ali idu i do 2000 eura'

Fuchs je komentirao i veliku zainteresiranost škola za projekt cjelodnevne nastave. Otkrio je kako ih se u međuvremenu zainteresiralo još 10. 

- Javilo se desetak škola. Mi, naravno, nismo zatvorili vrata. U inicijalnoj varijanti nismo zamislili da bi se broj škola koje ulaze u eksperimentalni program povećavao, međutim - kada vidimo kakva je situacija na terenu - sljedeće godine ćemo svakako razmisliti o tome - govori ministar.

Odgovarajući na pitanje što mu je najveća želja kada je riječ o poboljšanju obrazovnog sustava, Fuchs je rekao da želi stvoriti djeci uvjete kakve zaslužuju.

Fuchs o izmjenama zakona: 'Cilj je pristup kvalitetnom sustavu i jednake šanse za osobni razvoj'
Fuchs o izmjenama zakona: 'Cilj je pristup kvalitetnom sustavu i jednake šanse za osobni razvoj'

- Da stvorimo uvjete svoj djeci kakve zaslužuju, da stvorimo uvjete nastavnicima da izvode nastavu onako kako žele - kazao je i najavio veće plaće za nastavnike.

- Plaće nastavnika su u mandatu ove vlade u prosjeku rasle preko 40 posto. Prosječna plaća je oko 1300 eura, međutim - te plaće idu i do 2000 eura ako su nastavnici napredovali u kategorijama gdje mogu. Tako izvrsni savjetnici imaju gotovo 2000 eura plaću. Od ožujka bi plaća trebala rasti za dodatnih 20 posto - rekao je Fuchs za Dnevnik HTV-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina