To je to što me zanima!

Fuchs: Učitelji najbolje poznaju učenike, neka prijave pritiske roditelja ako prevrše mjeru

Ministar je i najavio i drugi dio poziva, s novih 51 milijun za izgradnju novih vrtića, koji će objaviti u petak
Vidi originalni članak

Najviše srednjoškolaca četvrtih razreda pokazalo je osnovnu razinu znanja iz hrvatskog jezika, a srednju razinu iz matematike i prirode. Osmaši su najbolje napisali strane jezike, a od prirodnih predmeta najgore fiziku. Iz hrvatskog je jezika bilo najviše trojki, a iz matematike dvojki. Djeca i učitelji svoje će rezultate moći vidjeti 20. lipnja.

- Nacionalni ispiti pokazali su jednu, uvjetno rečenu boljku obrazovnog sustava po pitanju hrvatskog jezika, a to je pisano izražavanje. Kao što je problem, odnosno nešto teži esej na državnoj maturi, tako je i sastavak na nacionalnim ispitima- poručio je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

OKUPLJANJE U NOVOJ GRADIŠKI VIDEO Obilježili 65. obljetnicu mature: 'Sad možemo popiti i rakiju. Bili smo jako nestašni'

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je govorio o tome kako rješiti problem loših rezultata.

- Meni je drago što su postigli dobre rezultate iz stranih jezika, ali naravno trebali bi i iz drugih područja. Hrvatski je relativno dobar, ali problem su STEM područja, u prvom redu biologija, fizika, a matematika je u nekakvom prosjeku. Tu će trebati itekako dodatno raditi- rekao je Fuchs.

Dotaknuo se i zazivanje ravnatelja da nacionalni ispiti uđu u konačne ocjene.

PRVI OBAVEZNI ISPIT Oko 28 tisuća učenika pisalo engleski jezik na maturi: 'Više ih je nego prošle godine'

- Sjetimo se, svi su ranije zagovarali da to ne smije ući u ocjenu, tako da ostavimo to ovako kako je. Roditelji će imati priliku vidjeti kako je njihovo dijete postiglo uspjeh kroz e-dnevnik, a malu maturu nema nijedna zemlja u Europi- rekao je.

Učitelji će iz ovih rezultata moći napraviti analizu, dodaje.

- Učitelji su oni koji najbolje poznaju tu djecu i mi im ne namjeravamo uzimati tu autonomiju- rekao je i dodao da su često pod pritiskom roditelja.

 U slučaju da ti pritisci prevrše mjeru pozvao ih je da to i prijave.

PROMO Kako svi gradovi u RH svojim maturantima mogu pomoći položiti državnu maturu?

Škole se nisu baš otimale za novi projekt ministarstva; cjelodnevnu nastavu.

- Djeca su svega dva sata obvezna biti u školi, a ono ostalo je sve tko želi. Ide sve po predviđenom planu. Teško je razumjeti zbog čega je bio taj otpor osim u nekom segmentu koji je kreiran zato što netko nije prihvaćao nekakav možda dulji oblik rada bez obzira na naknadu troškova- rekao je.

Iako roditelji unutar projekta nemaju dodatnih troškova, svejedno su se neki bunili.

30.000 PRISTUPNIKA Državna matura počinje ispitima iz materinskih jezika nacionalnih manjina

- Pitanje je koliko je roditelja među tima koji protestiraju od ukupne mase roditelja, a pitanje je i koliko je aktivista koji nemaju djecu u školama.

Komentirao je i najave da bi predškolska djeca mogla završiti u školama.

- Taj vrući krumpir guraju u naše krilo. U kontinuitetu se povećavaju prihodi lokalne vlasti. Svaki put se vraća nešto što lokalna vlast zbog svojih sposobnosti ili nesposobnosti uspije napraviti, onda se zbog toga okrivljuje centralna vlast.

- Evo, dat ću vam i jednu ekskluzivu, u petak ćemo objaviti i drugi dio poziva, s novih 51 milijun za izgradnju novih vrtića- kazao je Fuchs.

MATURANTI, JESTE LI SPREMNI? Veliki vodič kroz maturu: Na eseju Krleža, Goethe, Ujević ili Novak. Bez pozitivne ocjene pad

Rekao je da se gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević nije obratio Ministarstvu.

- Imali smo zlonamjernih i zaista lažnih insinuacija. Pokušava se sada zbog nedostatka u prvom redu jasličkih kapaciteta optuživati Vladu zbog zakona gdje je navedeno da će prioritet pri upisu u vrtiću imati djeca od četiri godine. Još jedanput - ne mogu se djeca od četiri godine upisivati na mjesta u jaslicama- objasnio je za kraj.

 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Selo_malo 08.06.2023.

    Ali je problem što roditelji ne poznaju vlastitu djecu, smatraju ih anđelčićima

  • mrTrobec 08.06.2023.

    ništa taj nezna

  • Pravda777 08.06.2023.

    Fuks..leave the kids alone!

Komentiraj...
Vidi sve komentare