Obavijesti

News

Komentari 5

Veliki vodič kroz maturu: Na eseju Krleža, Goethe, Ujević ili Novak. Bez pozitivne ocjene pad

Veliki vodič kroz maturu: Na eseju Krleža, Goethe, Ujević ili Novak. Bez pozitivne ocjene pad
1

Donosimo primjere ispita obaveznih predmeta, glavne datume polaganja, detalje uvjeta za prolaz, novosti ovogodišnje mature. Prvi ispiti su već 31. svibnja, na maturu izlazi 30.157 kandidata

VIDEO

Znate li razliku između aliteracije i asonance? I kako izračunati razlomak s drugim korijenom broja 245 u brojniku? Znate li pravilno koristiti pasiv u engleskom?

Sve to i još više treba znati nova generacija maturanata koja već sljedeći tjedan izlazi na prve ispite prvog roka ovogodišnje državne mature. Položena matura uvjet je za upis fakulteta, a na ispite izlazi 30.157 kandidata, 26.813 redovnih učenika gimnazija i strukovnih škola. Njih 15.987 dolazi iz strukovnih škola, 10.826 je gimnazijalaca, te 3344 ostalih pristupnika.

Engleski se piše 2. lipnja

Podsjetimo, državnu maturu provodi Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Mature se pišu u matičnim školama maturanata i na drugim lokacijama za one koji su ranije maturirali ili dolaze iz drugih zemalja. Koordinatori su nastavnici u svakoj pojedinoj školi, a ocjenjivači, također nastavnici, odabrani su u ranijim postupcima. Prvi ispit, iz materinskih jezika manjina, piše se 31. svibnja, a zadnji ispit, matematika obje razine, 28. lipnja.

Konačni rezultati bit će objavljeni 19. srpnja, a podjela svjedodžbi je 21. srpnja.

OVDJE pogledajte katalog ispita za ovogodišnju državnu maturu

Ovogodišnji maturanti polagat će ponešto drukčiju državnu maturu u odnosu na prošle generacije. Novi pravilnik propisuje da svi pristupnici pišu istu razinu hrvatskog jezika, a esej će se ocjenjivati zasebno i bit će uvjet za prolazak mature. Ispit iz hrvatskog jezika pisat će se dva dana, 24. i 25. lipnja.

Uzbudljivi dani za maturante: U petak Norijada, a onda matura, ovdje provjerite datume ispita
Uzbudljivi dani za maturante: U petak Norijada, a onda matura, ovdje provjerite datume ispita

Prvi dan se pišu dvije cjeline, u prvoj su čitanje, književnost i hrvatski jezik, ukupno 58 zadataka, a u drugoj se piše sažetak od 200 do 250 riječi. Ispit traje 180 minuta. Drugi dan maturanti pišu esej. Ove godine odabrana su četiri lektirna djela od kojih će jedno biti tema za esej - izbor iz poezije Tina Ujevića, Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže, Posljednji Stipančići Vjenceslava Novaka te Patnje mladog Werthera Johanna W. Goethea. Piše se 160 minuta.

Algebra pripremni ispiri za DM

Matematika se i dalje piše u dvije razine. B razinu traži sve više fakulteta, no tehnički fakulteti traže isključivo A razinu. Na obje razine ispituje se znanje u pet područja i njihovim potpodručjima. Na A razini polaže se 40 zadataka na kojima polaznici mogu dobiti najviše 60 bodova. Test se piše 180 minuta. Na B razini polaže se 30 zadataka i može se ostvariti najviše 40 bodova.

Fizika najtraženiji izborni ispit 

Ispit na kojem učenici uvijek postižu najbolje rezultate je engleski jezik. Na obje razine ispit se polaže iz tri ispitne cjeline: čitanje, slušanje i pisanje. Na višoj razini ispit traje 180 minuta i zahtijeva pisanje eseja od 200 do 250 riječi.

Slavlje diljem Hrvatske: Maturanti obilježili kraj škole, u Zagrebu prošlo bez incidenata
Slavlje diljem Hrvatske: Maturanti obilježili kraj škole, u Zagrebu prošlo bez incidenata

Jedan od najtraženijih izbornih ispita je i ove godine fizika koja se polaže 16. lipnja. Ispit iz pet područja sadrži 35 zadataka i piše se 180 minuta. Psihologija je i ove godine među najtraženijim studijima, a sam predmet na državnoj maturi se polaže 90 minuta.

Prema Pravilniku o državnoj maturi, uspjeh na pojedinom ispitu izražava se ocjenom, a rezultat ispita izražava se bodovima, postotnim bodovima i centilom. Bodovima se ocjenjuju pojedina pitanja i zadatci pojedinih dijelova ispita.

Ocjena se utvrđuje temeljem postotnih bodova postignutih iz svih dijelova ispita mjerilima koje propisuje Centar za kalendarsku godinu.

Učenici mogu prijaviti najviše šest izbornih predmeta, a dopušteno je da se pišu dva ispita u jednome danu. Treba paziti i na vrijeme. Ako učenik, odnosno pristupnik zakasni na početak ispita manje od 30 minuta, može pristupiti polaganju ispita, no vrijeme polaganja mu se ne produžuje. Iznimno, na ispitu koji se sastoji od dva dijela, a provodi s kraćim prekidom između dvaju dijelova, kašnjenje nije dozvoljeno na drugi dio ispita, navodi se u Pravilniku.

Pilo se, ludovalo i bolovalo: Ovo su najluđe fotke s norijade
Pilo se, ludovalo i bolovalo: Ovo su najluđe fotke s norijade

Za vrijeme pisanja ispita u ispitnoj prostoriji u kojoj ispit polaže do 15 učenika, odnosno pristupnika dežurna su dva nastavnika, od kojih je jedan voditelj ispitne prostorije. U ispitnim prostorijama s više učenika, odnosno pristupnika broj dežurnih nastavnika povećava se za jednoga dežurnog nastavnika za svakih 15 učenika, odnosno pristupnika.

Stoža pravila i kazne za prepisivanje 

Ove godine matura se neće poništavati ako se učenica ili učenik potpišu punim imenom, no ipak trebaju obratiti pažnju da se potpisuju inicijalima. Ipak, stroža su pravila te kazne za prepisivanje, na ispit se ne smije nositi ni pametni sat. Ispiti će se poništavati i zbog neprimjerenog sadržaja koje kandidati eventualno napišu na test. Prema izmjenama Pravilnika, u neprimjereni sadržaj spadaju vulgarni znakovi, prijetnje i diskriminirajući sadržaji po rasnoj, vjerskoj, etničkoj i spolnoj osnovi.

Prva objava rezultata je 12. srpnja, a kandidati imaju dva dana za prigovore. Za učenike koji ne prođu u ljetnom roku, prijave za jesenski rok traju od 20. srpnja do 31. srpnja. Ispiti se pišu od 21. kolovoza do 6. rujna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.