Obavijesti

News

Komentari 5

VIDEO Obilježili 65. obljetnicu mature: 'Sad možemo popiti i rakiju. Bili smo jako nestašni'

VIDEO Obilježili  65. obljetnicu mature: 'Sad možemo popiti i rakiju. Bili smo jako nestašni'
17

Na samom ulazu u zgradu gimnazije zajednička fotografija i odlazak u razred na prozivku. Tek na prozivku ravnateljice u razredu je zavladala tišina, uredno su se odazivali na prozivku, i svi su redom ustajali

VIDEO

Jednom gimnazijalac, zauvijek gimnazijalac, rekla je Ljiljana Ptačnik, ravnateljica Gimnazije Nova Gradiška, dok je čekala grupu maturanata koji su tek dva desetljeća mlađi od gimnazijske zgrade. U parku ispred gimnazije okupljali su se maturanti 1957./58. generacije, od njih 72 na ovogodišnju 65-tu obljetnicu došlo je 11 maturanata.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Gimnazijalci 01:00

Na samom ulazu u zgradu gimnazije zajednička fotografija i odlazak u razred na prozivku. Tek na prozivku ravnateljice u razredu je zavladala tišina, uredno su se odazivali na prozivku, i svi su redom ustajali, premda je to nekima zbog godina bilo teže, ali se nisu dali.

- Uvijek se u školi ponešto uradilo što se ne smije, pušilo se u toaletima, a dolje u podrumu gimnazije bi se ukrao poneki poljubac. Mi smo se zato danas odlučili na početku ovogodišnjeg druženja počastiti šljivovicom i travaricom. Ravnateljica nam je dozvolila, rekla je da je to primjereno našim godinama, ali da ne pretjeramo jer to nije dobro za naše godine - rekao je Josip Dokuzović, predsjednik razreda.

Ovo je fotka s proslave mature u Banja Luci. Škola iznenađena: 'Pa taj dečko uopće nije naš'
Ovo je fotka s proslave mature u Banja Luci. Škola iznenađena: 'Pa taj dečko uopće nije naš'

Sva sreća prozivka i pozdravne riječi su bile kratke, pa su se svi dali na ono što im je najdraže, a to je razgovor o dogodovštinama iz vremena kada se upijalo znanje, jer to je bio jedini izlaz da se izađe iz siromaštva. A da je bilo i ljubavi svjedoči bračni par Vezmar, Ljiljana i Đorđe. Njih su se dvoje zaljubili kao gimnazijalci i tu ljubav njeguju 70 godina. Ljiljana je bila maturantica, dok je Đorđe zajedno sa svojim školskim kolegom Mladenom Augustinom zbog odličnog uspjeha bio oslobođen mature.

- Možete li misliti što mi je jedan moj prijatelj rekao, da ja nisam bio maturant, jer nisam polagao maturu. Unatoč što nismo izašli na maturu, mi smo prolazili sve predmete kao da ćemo polagati ispite. Većina nas su bili vlakaši, dolazili smo iz okolnih mjesta, kao i mi iz Novske. Uvijek bi u razredu bili prije svih, onako promrzli to nam je bila prilika da se zagrijemo prije nastave. Znali su to i drugi iz novogradiških srednjih škola, pa su dolazili i žicali su zadaće, jer biti gimnazijalac to je bilo nešto - rekao je Mladen Augustin.

Nova Gradiška: Maturanti Državne realne gimnazije Nova Gradiška proslavili 65 godina od mature

- Putovao sam vlakom iz Okučana i u vlaku sam ugledao jednu zgodnu malu i crvenoj majici, baš je bila zgodna. I to traje 70 godina, a prije 56 godina tu ljubav smo krunisali brakom - ispričao je Đorđe.

- Veliki broj naših školskih kolega dolazio je iz okolnih mjesta, posebno je teško bilo zimi, pa nas je većina bila primorana stanovati u Novoj Gradiški. Vladalo je siromaštvo, naši roditelji plaćali su nam stanarinu drvom za ogrjev, s masti, suhomesnatim proizvodima, rakijom i vinom, povrće, krumpirom i lukom - kaže Dokuzović koji je dolazio iz sela Crnogovci.

Pilo se, ludovalo i bolovalo: Ovo su najluđe fotke s norijade
Pilo se, ludovalo i bolovalo: Ovo su najluđe fotke s norijade

Zbog teškog života gimnazija im je bila izlaz i novih iskorak u životu. Nakon mature svi su krenuli dalje, uglavnom usmjereni ka tehničkim zanimanjima i prosvjeti.

- Ovaj mali grad i njegova gimnazija dala je vrhunske sportaše, koji su postigli svjetske rezultate, a prvi puta je odavde potekla riječ nogomet koja je zamijenila dotadašnji fudbal - rekao je Jovan Kosijer, dugogodišnji sportski novinar.

Nova Gradiška: Maturanti Državne realne gimnazije Nova Gradiška proslavili 65 godina od mature

Jedan generacija, promijenila je tri države, unatoč tome ostali su svoji, veseli i nestašni kao prije 65 godina, a nadaju se da će tako biti i na godinu. (fl)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"