To je to što me zanima!

Gazdi bila besplatna, a Mađari za Smokvicu daju 184 mil. kn

Najam za jednu godinu iznosit će 4,9 milijuna kuna, odnosno nešto više od 6 milijuna kuna s PDV-om. To je oko 184 milijuna kuna za 30 godina...
Vidi originalni članak

Nakon što ga je obitelj Ivice Todorića bespravno koristila godinama, otok Smokvica Vela država će dati u zakup na 30 godina mađarskoj tvrtki Zelena nekretnina. 

Najam za jednu godinu iznosit će 4,9 milijuna kuna, odnosno nešto više od 6 milijuna kuna s PDV-om. To je oko 184 milijuna kuna za 30 godina.

ZA 4 MIL. KN GODIŠNJE Oduzeli ga Todoriću: Uskoro natječaj za zakup Smokvice

Osim toga, država će zaraditi od koncesije na pomorsko dobro, a naknadno će se dogovoriti koliko će to Mađari plaćati. 
Tvrtka Zelena nekretnina osnovana je 7. lipnja ove godine. Sjedište joj je u Zagrebu, a osnivač mađarski fond Balansz Zártkörű Nyíltvégű Intézményi Ingatlan Alap, čiji je temeljni kapital oko 6,5 milijuna kuna, a zastupa ga Csaba Miklós Severnyák. 

Čini se da je tvrtka osnovana samo zbog zakupa otoka Smokvica Vela, piše Jutarnji list. Otok će Mađari koristiti za osobne i ugostiteljsko- turističke svrhe, a ugovorom je propisana i obvezna suglasnost Ministarstva državne imovine u slučaju bilo kakvih radova. 

NIJE PUNO TOGA OSTALO Bivša Todorićeva oaza: Ovako Smokvica izgleda nakon ovrhe

Da Smokvica ide u zakup, potvrdio je i ministar državne imovine Goran Marić. Rekao je da će se Smokvica konačno koristiti na pravi način, legalno i uz najamninu. Do sada su taj otok bez plaćanja koncesije koristila obitelj Todorić te Ante Lušić, vlasnik tvrtke Grafoplast. 

Lušić je 90-ih godina prošlog stoljeća s MORH-om potpisao koncesiju, jer je otok tada koristila vojska. Kasnije je tvrtku koja upravlja otokom prodao Ivici Todoriću. Država je od njega preuzela otok u rujnu prošle godine, i to ovrhom.

Rješenje o ovrsi doneseno je još 2009. godine. Tek nakon kraha Agrokora je ovrha provedena, a na otok su poslani zaštitari. Dug od 200 milijuna kuna otišao je u zastaru, ali je ovrha sprovedena zahvaljujući novijem dijelu duga od 36 milijuna kuna.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • Priska Bresci 21.07.2018.

    A zašto na 30 godina dali niste mogli na 15 god sa mogućim produžetkom to nije dobro vijerujem da ste im obijasnili da ne devastiraju i ne grade bez veze to trba sve stavit crno na bijelo .

  • Pobotchnick Leeyoobo 20.07.2018.

    kako ne volim kad u ovo doba moram na pumpu po rizlu. nego, možemo li gazdi naplatiti dosadašnji najam? ili je naše pravosuđe i to pokrilo?

  • LjiljanaMilovanovic 20.07.2018.

    Bravo Madjari ako mi neznamo ima tko zna, svaka vam cast. Do sada ste vi bili nasi gosti sada cemo mi biti vasi, tko nezna ni ne treba mu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare