To je to što me zanima!

Glas poduzetnika Vladi: Ovih 7 mjera treba za spas od otkaza!

Bitno je da se sačuvaju radna mjesta, da jednom kad kriza prođe, tvrtke mogu nastaviti raditi. Nije isto ako u Hrvatskoj bude 100.000 ili 300.000 otkaza, kaže nam Dražen Oreščanin, jedan od osnivača grupe
Vidi originalni članak

Nezadovoljni Vladinim mjerama za pomoć i predstavljanjem službenih institucija, nastala je nova poduzetnička inicijativa "Glas poduzetnika". Preko istoimene Facebook grupe u samo jednom danu je pristupilo 55 tvrtki, imaju preko 5300 članova, a do kraja dana očekuju preko 200 tvrtki. Njihova poruka Vladi je jednaka: pojačajte mjere pomoći, budite brzi ili gospodarstvo čeka propast.

- Nakon što je Vlada objavila mjere za pomoć, vrlo brzo se okupilo nas nekoliko koji su vidjeli da će posljedice biti katastrofalne. Mjere su nedovoljne i nedorečene. Val otpuštanja je već krenuo i ove mjere to neće spriječiti. Odgode plaćanja poreza i doprinosa jednostavno nisu dovoljne i ta davanja treba otpisati za one koji ne rade. Bitno je da se sačuvaju radna mjesta, da jednom kad kriza prođe, tvrtke mogu nastaviti raditi. Nije isto ako u Hrvatskoj bude 100.000 ili 300.000 otkaza - kaže nam Dražen Oreščanin iz tvrtke Poslovna inteligencija koji je jedan od osnivača grupe.

ALENKA MARKOTIĆ HAZU ju odbio, a upravo ona čini sve u borbi protiv korone

U noj ima puno malih poduzetnika, ali i onih srednje velikih sa 100 i više zaposlenika. Hrvoje Bujas, Hrvoje Prpić, Saša Cvetojević, samo su neka od poznatih imena koja su u grupi i traže jaču intervenciju Vlade.

Ne žele odgodu, nego oslobađanje poreza 

Ono što će sigurno biti u zahtjevu Vladi koju šalju danas je sedam točaka. Traže ne odgodu, nego tromjesečno oslobađanje poreza na dohodak i doprinosa za one tvrtke koje su zatvorene zbog korona virusa, također i ukidanje svih parafiskalnih nameta i komunalne naknade, te moratorij na kredite i leasinge na godinu dana bez kamata. Tijekom krize traže i ukidanje plaćanja svih nameta gradovima i općinama, plaćanje PDV-a tek kada se računi naplate, ukidanje plaćanja akontacije poreza na dobit. Na kraju, traže jasne i transparentne kriterije za pomoć.

POLICIJA PATROLIRA Sve strože mjere, od danas su zatvorena i sva dječja igrališta

- To je prvi set koji je hitno potreban. Mi ćemo se sastati danas i formalno uputiti te zahtjeve Vladi. Želimo im objasniti da rizik od ove krize za gospodarstvo jednostavno prevelik. U grupi - zaključuje Oreščanin.

U grupi ima niz iskustava poduzetnika koji su ili zatvoreni zbog odluke države ili su u velikim poteškoćama, a smatraju da država uopće ne shvaća razmjere problema.

 - Kažu da ćemo morati dostaviti dokaz da nam je otežano poslovanje? Što da dokazujem kada sam zatvoren - jedan je od komentara.

Idi na 24sata

Komentari 155

  • Mrki222222222 20.03.2020.

    Tako je bravo. Sve dati poslodavcima koji će trpati u đepove a radnicima minimalca ili na burzu. Bravo državo!!! Tako se pojedinci bogate a sirotinjo ide u dužnički ropstvo. Samo napred.

  • 20.03.2020.

    Sve dok se konkretno ne smanje silna davanja državi....porezi, prirezi, parafiskalni nameti i ostalo...a koji služe za održavanje njihovog ogromnog aparata a koji treba drastično smanjiti, neće biti pomaka.

  • 20.03.2020.

    Samo odgodom svih davanja državi neće se postići ništa konkretno i djelotvorno. Neka prepišu austrijski model državne pomoći.

Komentiraj...
Vidi sve komentare