Obavijesti

News

Komentari 155

Koronavirus: Glas poduzetnika Vladi: Ovih 7 mjera treba za spas od otkaza!

Glas poduzetnika Vladi: Ovih 7 mjera treba za spas od otkaza!
1

Bitno je da se sačuvaju radna mjesta, da jednom kad kriza prođe, tvrtke mogu nastaviti raditi. Nije isto ako u Hrvatskoj bude 100.000 ili 300.000 otkaza, kaže nam Dražen Oreščanin, jedan od osnivača grupe

VIDEO

Nezadovoljni Vladinim mjerama za pomoć i predstavljanjem službenih institucija, nastala je nova poduzetnička inicijativa "Glas poduzetnika". Preko istoimene Facebook grupe u samo jednom danu je pristupilo 55 tvrtki, imaju preko 5300 članova, a do kraja dana očekuju preko 200 tvrtki. Njihova poruka Vladi je jednaka: pojačajte mjere pomoći, budite brzi ili gospodarstvo čeka propast.

- Nakon što je Vlada objavila mjere za pomoć, vrlo brzo se okupilo nas nekoliko koji su vidjeli da će posljedice biti katastrofalne. Mjere su nedovoljne i nedorečene. Val otpuštanja je već krenuo i ove mjere to neće spriječiti. Odgode plaćanja poreza i doprinosa jednostavno nisu dovoljne i ta davanja treba otpisati za one koji ne rade. Bitno je da se sačuvaju radna mjesta, da jednom kad kriza prođe, tvrtke mogu nastaviti raditi. Nije isto ako u Hrvatskoj bude 100.000 ili 300.000 otkaza - kaže nam Dražen Oreščanin iz tvrtke Poslovna inteligencija koji je jedan od osnivača grupe.

HAZU ju odbio, a upravo ona čini sve u borbi protiv korone
HAZU ju odbio, a upravo ona čini sve u borbi protiv korone

U noj ima puno malih poduzetnika, ali i onih srednje velikih sa 100 i više zaposlenika. Hrvoje Bujas, Hrvoje Prpić, Saša Cvetojević, samo su neka od poznatih imena koja su u grupi i traže jaču intervenciju Vlade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ne žele odgodu, nego oslobađanje poreza 

Ono što će sigurno biti u zahtjevu Vladi koju šalju danas je sedam točaka. Traže ne odgodu, nego tromjesečno oslobađanje poreza na dohodak i doprinosa za one tvrtke koje su zatvorene zbog korona virusa, također i ukidanje svih parafiskalnih nameta i komunalne naknade, te moratorij na kredite i leasinge na godinu dana bez kamata. Tijekom krize traže i ukidanje plaćanja svih nameta gradovima i općinama, plaćanje PDV-a tek kada se računi naplate, ukidanje plaćanja akontacije poreza na dobit. Na kraju, traže jasne i transparentne kriterije za pomoć.

Sve strože mjere, od danas su zatvorena i sva dječja igrališta
Sve strože mjere, od danas su zatvorena i sva dječja igrališta

- To je prvi set koji je hitno potreban. Mi ćemo se sastati danas i formalno uputiti te zahtjeve Vladi. Želimo im objasniti da rizik od ove krize za gospodarstvo jednostavno prevelik. U grupi - zaključuje Oreščanin.

U grupi ima niz iskustava poduzetnika koji su ili zatvoreni zbog odluke države ili su u velikim poteškoćama, a smatraju da država uopće ne shvaća razmjere problema.

 - Kažu da ćemo morati dostaviti dokaz da nam je otežano poslovanje? Što da dokazujem kada sam zatvoren - jedan je od komentara.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 155
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a