To je to što me zanima!

Građani u šoku: Sad im dolaze i trostruko veći računi za struju

Kućanstvo koje je bilo u Bijelom modelu i trošilo 600 kWh na mjesec dosad je imalo račun od 572,91 kunu, a nakon ove promjene i ‘skoka’ u Crveni model, račun se penje na čak 1757,49 kuna
Vidi originalni članak

Potrošači su u šoku, stižu im daleko veći računi za struju, a nitko ih o tome nije obavijestio.

Najviše to osjete oni, koji imaju velike potrošače električne energije u domaćinstvu, kao što su grijalice na struju ili protočni bojleri te oni koji u istom objektu imaju više stanova i svi su na istom brojilu. Govori nam to savjetnik za energetiku udruge Splitski potrošač Nenad Kurtović.

- Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) izmijenila je nekoliko propisa i spustila granicu za ulazak u, takozvani, Crveni tarifni model s 30 na 20 kilovata. U tom se modelu naplaćuje i trošak obračunske vršne radne snage, za razliku od Plavog i Bijelog tarifnog modela - pojašnjava Kurtović te upozorava: “Svi, koji su potpisali elektromagnetsku suglasnost s priključnom snagom većom od 20 kilovata, automatski su ušli u Crveni model i imat će veće račune”.

NOVI UDAR Prebacivanje modela: Neki će građani skuplje plaćati struju

A oni koji nisu to potpisali, mogu ući u potrošačku bitku.

- Ako je netko dobio veći račun i bez znanja su ga prebacili u Crveni model, a pritom nije potpisao suglasnost o priključnoj radnoj snazi od 20 kW do 30 kW, tada on treba platiti samo neosporni dio računa, uložit i prigovor i čekati odgovor HEP-a. Istovremeno mora pokrenuti postupak po kojem bi ga vratili iz Crvenog u Bijeli model. Također, treba navesti kako žele da se njegova potrošnja ograniči na 20 kW. HEP je dužan u roku od 15 dana to i provesti, odnosno staviti limitatore - kaže Kurtović.

Čini se kako su ovako uvećani računi počeli najviše stizati na području Dalmacije, a nešto i na Kvarneru. Kurtovića to ne čudi jer je tu više kućanstava s uređajima koji su veliki potrošači.

- Mnogi su svoje kuće razdijelili u manje apartmane ili stanove, ali su svi na jednom brojilu. Kada se uključi po četiri hladnjaka, perilica, televizora, dolazi do ovakvih slučajeva - kaže naš sugovornik.

Iz HEP-a su odgovorili da je sve na HERA-i jer oni samo provode odluku te agencije. No otamo, unatoč našem upitu, pozivima i porukama, nisu odgovorili do objavljivanja ovog teksta. Novi list prenosi kako su u HERA-i odgovorili da je namjera potaknuti kupce da potrošnju struje ravnomjerno rasporede tijekom dana. To se može prebacivanjem potrošnje na noć kada se ni u Crvenom modelu ne naplaćuje snaga od 21 do 7 sati zimi te od 22 do 8 sati ljeti. Lani je oko 13.000 kupaca imao suglasnost s priključnom snagom između 20 i 30 kW, te oni mogu računati na više račune jer nisu bili ranije u Crvenom modelu.

Prema izračunu za prosječno kućanstvo, računi trostruki

Savjetnik u Splitskom potrošaču Nenad Kurtović izračunao je kako kućanstvo koje je dosad bilo u Bijelom modelu i trošilo 600 kWh na mjesec, dosad imalo račun od 572,91 kunu, a nakon ove promjene i ‘skoka’ u Crveni model, račun se penje na čak 1757,49 kuna.     

Idi na 24sata

Komentari 339

  • zdubic 21.03.2018.

    Ne, njihov je cilj spriječiti razvoj sustava jeftinog električnog grijanja kojeg se već koristi ponegdje gdje su potrošači ustanovili da im je isplativije nego grijati se na plin koji cijenom galopira za strujom. Pogotovo sada kada su potrošači plina uredbom primorani ponovno uložiti u sustav grijana do 30.000,00 kn. Pitanje što je jeftinije, ekonomičnije i zdravije za sebe i okoliš, sam sebi postavio ja. Došao do zaključka da je struja konačno rješenje. Otkazivanjem plinske usluge imam jedan račun manje među režijama ali račun za struju će biti skoro duplo veći uz to riješio sam se hrpe cijevi , ne trebam zvati servis ni dimnjačara, osim toga od ovih 30.000,00 kn ostalo mi 20.000,00 kn. Sada su skužili moje namjere i posegli za promjenom tarifnog modela što nije ok prema potrošaču koji je unaprijed isplanirao kako će se u budućnosti grijati. No sada treba paziti da se ne prekorači snaga 20 kW pa ako izračun pokaže prekoračenje posudit ću dogovorno od susjeda ako ima slobodne snage te rađe platim njemu nego njima.

  • Vidimsve 20.03.2018.

    Kad ima ovaca,oni imaju koga šišati!Fujjj!

  • jcika11 20.03.2018.

    Evo kako banda funkcionira! Odsad cemo prat ves na ruke, u hladnoj vodi, sude prat u hladnoj vodi, tusirat se hladnom vodom.........kakav nam je zdravstveni sustav, mozda pocrkamo prije nego dodemo na red u bolnici s upalom pluca. Tada ce i oni profitirat jer bit ce to jedna mirovina manje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare