To je to što me zanima!

Građani puno više prijavljuju nuspojave lijekova nego prije

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je izvješće o nuspojavama u 2020. godini. Pacijenti su prijavili 90 posto više nuspojava nego godinu prije, a najviše ipak prijavljuju liječnici
Vidi originalni članak

Tijekom 2020. godine HALMED je zaprimio ukupno 4022 prijave sumnji na nuspojave lijekova u Hrvatskoj, što je tri posto više nego u godini prije. Liječnici su i dalje, u skladu s prethodnim godinama, ostali najčešći prijavitelji (53,9%).

Međutim, za razliku od prije, na drugom mjestu su pacijenti/korisnici lijeka s udjelom od 23,6 posto, treći su ljekarnici s udjelom prijava od 17,6 posto. Prijave sumnji na nuspojave zaprimljene od pacijenata/korisnika lijeka su lani porasle za 91,5% u odnosu na 2019. godinu, kaže Agencija. To je najvećim dijelom posljedica pojačanog zaprimanja prijava sumnji na nuspojave za novu formulaciju lijeka Euthyrox.

Tri su najzastupljenije skupine prijavljenih lijekova - za liječenje zloćudnih bolesti i imunomodulatori, lijekovi koji djeluju na živčani sustav, dok se na trećem mjestu nalaze sustavni hormonski lijekovi.

Kao i prethodnih godina, i 2020. godine najčešće prijavljene nuspojave su glavobolja, mučnina, umor, somnolencija, proljev, bol u trbuhu, osip, svrbež, slabost i crvenilo, karakteristične za klasične sintetske lijekove, a koje su prijaviteljima dobro uočljive, jasno vremenski povezane s primjenom lijeka te najčešće nestaju nakon prestanka primjene lijeka.

Idi na 24sata

Komentari 43

  • kakomijetakomije 01.07.2021.

    tako je to u sistemu u kojem se više bave simptomima a ne uzrocima bolesti.kada se odklone uzroci i pomogne organizmu u samoiscjeljenju najveća je šansa za potpuno izlječenje.sintetički ljekovi često imaju nuspojave pa onda dobiješ i ljekove za nuspojave pa može nastati začarani krug iz kojeg je teško izaći.piješ hrpu ljekova.moram dodati i popriličan utjecaj mentalnog sklopa na zdravlje i izloženost štetnim materijama i sintetici

  • Ekscem 01.07.2021.

    Ničemu se ne čudim.

  • jo2hn8ny 01.07.2021.

    Volio bih naći lijek koji nema nikakvih nuspojava. Svaki odobren lijek ima barem trideset (30) nuspojava, a doktori i ne znaju što prepisuju svojim pacijentima jer ni jedan nije pročitao što piše u certifikatima tih lijekova.

Komentiraj...
Vidi sve komentare