Obavijesti

News

Komentari 43

Građani puno više prijavljuju nuspojave lijekova nego prije

Građani puno više prijavljuju nuspojave lijekova nego prije

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je izvješće o nuspojavama u 2020. godini. Pacijenti su prijavili 90 posto više nuspojava nego godinu prije, a najviše ipak prijavljuju liječnici

Tijekom 2020. godine HALMED je zaprimio ukupno 4022 prijave sumnji na nuspojave lijekova u Hrvatskoj, što je tri posto više nego u godini prije. Liječnici su i dalje, u skladu s prethodnim godinama, ostali najčešći prijavitelji (53,9%).

Međutim, za razliku od prije, na drugom mjestu su pacijenti/korisnici lijeka s udjelom od 23,6 posto, treći su ljekarnici s udjelom prijava od 17,6 posto. Prijave sumnji na nuspojave zaprimljene od pacijenata/korisnika lijeka su lani porasle za 91,5% u odnosu na 2019. godinu, kaže Agencija. To je najvećim dijelom posljedica pojačanog zaprimanja prijava sumnji na nuspojave za novu formulaciju lijeka Euthyrox.

Tri su najzastupljenije skupine prijavljenih lijekova - za liječenje zloćudnih bolesti i imunomodulatori, lijekovi koji djeluju na živčani sustav, dok se na trećem mjestu nalaze sustavni hormonski lijekovi.

Kao i prethodnih godina, i 2020. godine najčešće prijavljene nuspojave su glavobolja, mučnina, umor, somnolencija, proljev, bol u trbuhu, osip, svrbež, slabost i crvenilo, karakteristične za klasične sintetske lijekove, a koje su prijaviteljima dobro uočljive, jasno vremenski povezane s primjenom lijeka te najčešće nestaju nakon prestanka primjene lijeka.